Председателят на заседанието обяви в 10.30 часа начало на тайното гласуване, което  е в рамките на един час, предаде БТА.

Комисията за произвеждане на тайното гласуване е от деветима депутати - председател Евгени Стоев от ГЕРБ и членове - Георги Търновалийски от "БСП лява България", Хюсеин Хафъзов от ДПС, Иван Иванов от Реформаторския блок, Валентин Касабов от Патриотичния фронт, Стефан Кенов от "Български демократичен център", Миглена Александрова от "Атака", Иван Иванов от АБВ и нечленуващата в парламентарна група Ана Баракова.

Вижте снимки >>>

За избран ще се смята кандидатът, получил мнозинство повече от половината от гласувалите народни представители. Мандатът на настоящия омбудсман Константин Пенчев изтича през октомври тази година.  

Мая Манолова разчита на мъжката половина в парламента за избора й за омбудсман.Това каза по БНТ шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Според нея Манолова провела много активна кампания, срещнала се лично с почти всички народни представители, и най-вече с мъжете. На мен тази кампания не ми подейства, допълни Стоянова. Тя припомни на колегите си от ГЕРБ, какво е правила Манолова в миналия парламент.
"Ще бъде учудващо ако колегите от ГЕРБ са забравили това", посочи тя. 

Миналата седмица ГЕРБ поиска извинение от Мая Манолова за аферата "Костинброд" на среща с нея като претендент за нов национален омбудсман. Тя обаче отказа.

В началото на пленарния ден бяха представени номинираните.
Корман Исмаилов представи дейността на досегашния омбудсман Пенчев.
Работа в защита на слабите, на потребителите и разбира се, широка подкрепа на неправителствения сектор, който много често страдаше и продължаваше да се бори в сблъсъка си със слабата администрация. Така че групата на РБ издигна убедено кандидатурата за втори мандат на господин Пенчев, посочи Исмаилов.

Лидерът на БСП Михаил Миков представи кандидатурата на Мая Манолова. Изключително е активна в отстояване на интересите на гражданите. По нейна инициатива беше създадена Комисията за работа с гражданското общество – с неправителствения сектор в днешното събрание, каза Миков.