В пленарна зала бяха 76 народни представители от БСП и ДПС, при нужни 121 за провеждането на заседание. ПГ на левицата има 83 народни избраници, ДПС - 36, ГЕРБ - 94.

Председателят на 42-то Народно събрание Михаил Миков припомни, че има извънредно заседание в понеделник, 4 август, когато ще приключат сесията на парламента и мандатът на 42-то Народно събрание.
Очаква се на 6 август президентът да разпусне парламента.

За понеделник са предвидени на второ четене актуализациите на бюджетите на държавата и на НЗОК.

„Тези, които няма да присъстват, да си пожелаем успех в предизборната кампания, а в деня на извънредното, ръководството ще бъдем тук”, увери Миков, цитиран от "Фокус".

Вчера от БСП и ДПС заявиха, че ще идват на работа. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче отново каза, че няма да идват в НС, за да не обвиняват в коалиция с ДПС и призова управляващите да викнат "Атака" и да си гласуват актуализациите, макар депутатите му да я подкрепиха на първо четене с гласовете на ДПС.
БСП е против актуализацията на бюджета на държавата.

Днес заради актуализаициите президентът Росен Плевнелиев свика спешно консултации с партиите в НС и с партиите, които имат представители в ЕП - Реформаторския блок и ББЦ.
Държавният глава вече призова депутатите да одобрят и на второ четене промените в бюджетите.