Днес беше последното заседание на кабинета преди правителството да подаде оставка, каза пред журналисти вицепремиерът Даниела Бобева. Следващата сряда правителството ще заседава, но в оставка.

За оставката ще разберете от премиера до няколко часа, каза още Бобева в малко преди 15.00 часа.

Правителството е обсъдило доклад за извършената дейност по подготовката изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщи още Бобева. Всякакви цифри са условни, финансовата рамка се уточнява и е някъде около 5 млрд. долара, каза Бобева.
Правителството е обсъждало днес въпрос с бъдещия българския еврокомисар, но решение не е взето, каза още Бобева.
Кабинетът е разпределил близо 18 млн. лева за министерства и ведомства.

Аз не решавам оставката, премиерът трябва да реши кога ще бъде подадена, каза след заседанието на правителството министърът на земеделието и храните Димитър Греков.
Министърът обаче потвърди, че на заседанието оставката е била обсъждана.

Има дати, които са свързани с изборите. Оттам-нататък, за да се гласува самата оставка, е необходим определен период до петък”, каза още проф. Димитър Греков.

Министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветлин Йовчев пък бе категоричен, че премиерът Пламен Орешарски ще спази всички поети антгажименти в рамките на проведените преди това политически консултации.

В този смисъл крайният срок за подаване на оставката е петък, както и гласуването й в парламента.

Председателят на парламента Михаил Миков съобщи пред журналисти, че ще предложи включване в седмичния дневен ред на НС обсъждане на решение за оставката на правителството, предаде БНР.

"За да направя предложение за включване на оставка на правителството, трябва да има заседание. А за да има заседание, трябва да има кворум", каза Миков след поредното заседание на НС днес, провалено поради липса на кворум.

По-рано депутатите от ГЕРБ не влязоха в пленарна зала и днес.
110 депутати се регистрираха - само от Коалиция за България и ДПС. От "Атака" не участват в работата на НС от началото на юли.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че депутатите на партията ще влязат в парламента само за гласуване на оставката на правителството.

"Ако внесат актуализация на бюджета така, както сме говорили, да признаят дефицитите, неразплатените пари по еврофондовете, за НЗОК, общините, енергетиката , БДЖ и други неща - би била почтена позиция на това правителство в последния му ден", обяви Борисов, цитиран от БТА.

От БСП и ДПС вече потвърдиха, че оставката на кабинета ще бъде гласувана още тази седмица.
Ако е внесена оставката, сме готови да я разискваме, каза председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов. На въпрос дали е възможно заради липса на кворум да не се стигне до разискване на оставката, той коментира:

Напълно е възможно да се стигне, но мисля, че поне това изкушение представителите на ГЕРБ няма да си го позволят, след като година и два месеца непрекъснато повтаряха: „Оставка”.

"Оставка на Орешарски би успокоила ГЕРБ и те биха се върнали в залата", обясни Мая Манолова от БСП.

АНКЕТА: Ще има ли оставка на кабинета тази седмица?