Още преди 10 часа, когато заседанието започна, движението по бул. „Цар Освободител” пред Народното събрание беше затворено. Забранено бе паркирането около паметника на Цар Освободител. Откъм храма „Св. Александър Невски" имаше заграждения, предаде "Фокус".

Тези пред парламента обаче бяха махнати за първи път след протестите, за да може гвардейският духов оркестър да посрещне официалните гости.

Вижте снимки от НС >>

На заседанието присъстваха президентът и вицепрезидентът, премиерът и министрите, патриарх Неофит и главният мюфтия, председателите на върховните съдилища и конституционни съдии, дипломати.

В началото всички станаха на крака за химна на България.

Председателят Михаил Миков произнесе слово, в което напомни знаменателните слова на учредителите, че "никой в Българското княжество не може нито да купува, нито да продава человечески същества". Търговията с робство се забранява през 1926 г. с Версайските договори, подчерта Миков.

Изненедващо Цветан Цветанов от ГЕРБ поиска процедура, за да бъде почетена паметта на загиналите при атентата в църквата „Света Неделя“ в София на същата дата - 16 април, през 1925 г. Над 200 са жертвите, след като дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия взривяват покрива на черквата.
Всички депутати отдадоха почит с едноминутно мълчание.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обаче заяви, че не трябва да се забравя, че една продължителна гражданска война в България започва още през 1923 г. с военен преврат и убийството на законния министър-председател (Александър Стамболийски, БЗНС - б.р.).

"Днес ни липсва съгласие, защото когато не звучат тържествени речи, в тази зала господства езикът на отрицанието и противопоставянето", каза Цецка Цачева от името на ГЕРБ.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък заяви:

"С ръка на сърцето трябва да кажа, че за съжаление твърде често даваме примери, че сме се отклонили от висотата на първоучредителите, днешният парламентаризъм куца, страда от хронични болести. Сблъсъкът не е коя идея да надделее, а коя процедурна хватка”.

След заседанието депутатите вдигнаха наздравица с шампанско.

Преди 135 години - на 16 април 1879 г., депутатите от Учредителното събрание на възстановената българска държава подписват Търновската конституция. Според историците за своето време тя е от най-демократичните в Европа - провъзгласява широки граждански права, забранява титлите, съсловните различия и привилегиите. Узаконяват се свободата на словото и печата, на събранията и митингите, правото на създаване на дружества, припомня БТА.