Това реши мнозинството депутати с приемане на текстове от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. За“ предложението на ГЕРБ гласуваха 113 народни представители, „против“ - 83, нямаше въздържали се.

Блиц-контролът беше въведен в 42-я парламент от БСП. Срещу отпадането му днес възразиха именно представителите на "БСП за България", както и тези на ДПС.

"Блиц-контролът беше въведен, за да направят Пламен Орешарски поне малко популярен", коментира обаче Искрен Веселинов от Обединените патриоти, цитиран от БТА.

Колегата му Павел Шопов допълни, че този вид парламентарен контрол се е използвал като силно пропагандно средство.

"Говорите за конструктивност, но предлагате мракобесие", коментира Филип Попов от БСП.

Социалистите заявиха, че блиц-контролът е бил завоевание за българския парламентаризъм. Според тях такава парламентарна практика има в няколко европейски държави и е много полезна.

"Блиц-контролът беше с цел гражданите да чуят какво актуално се случва в държавата", допълни Кристиан Вигенин от БСП.

Според него с отпадането му центърът на тежестта се измества към изпълнителната власт.

"Отмяната на блиц-контрола ликвидира един демократичен контрол върху изпълнителната власт", отбеляза пък Джейхан Ибрямов от ДПС.

Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче заяви, че основният контрол се осъществява по сектори и от парламентарните комисии. Той припомни, че блиц-контролът в комисии остава, а министрите "в динамичен характер", ще дават сведения пред тях.

Секретарят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков пък добави, че на всички е известно, че блиц-контролът е направен за политически дивиденти, предаде "Фокус".

Според лидера на „Воля“ Веселин Марешки трябва да има много широк и обхватен парламентарен контрол, но не по този начин.

Мнозинството в зала отхвърли и предложението на депутати от БСП пленарно заседание с парламентарен контрол да продължава до изчерпване на въпросите и питанията, на които следва да се отговори в него.

По-рано пък беше решено традиционният петъчен парламентарен контрол, в който всички министри отговарят на въпроси на депутати, да се предава пряко по БНТ2, а не по БНТ1, както досега. БСП и ДПС отново бяха против и решението предизвика скандал, при който Корнелия Нинова обвини Цветан Цветанов от ГЕРБ, че е нарушавал човешки права от трибуната.

В правилника беше записано още, че всяка сесия на парламента ще се открива с химните на България и ЕС, а не както досега само с националния.