Инцидентът с шофьора се случи след въведените мерки във връзка с извънредното положение, което Реджеп Ердоган обяви в Турция, информират от българското министерство на външните работи.

Турският парламент официално одобри днес искането за въвеждане на тримесечно извънредно положение в страната след неуспешния опит за военен преврат миналия петък, предаде Ройтерс.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви плана за извънредно положение късно снощи, като заяви, че той ще помогне на властите по-бързо и ефективно да изправят пред правосъдието поддръжниците на неуспешния преврат.

Той обвини живеещия в САЩ влиятелен ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, че е организирал преврата.

Депутатите подкрепиха искането с 346 гласа "за" срещу 115 гласа "против". Управляващата Партия на справедливостта и развитието, основана от Ердоган, която е власт от 2002 г., има достатъчно парламентарно мнозинство.

Възможни са също мерки за ограничаване или пълна забрана на трафика по суша, вода и въздух в отделни райони, с времетраене по преценка на органите за сигурност.

МВнР препоръчва на българските граждани да отложат планирани пътувания до Турция до нормализиране на обстановката.

От ведомството своевременно ще информират за предприеманите от турското правителство мерки, като българските граждани, влизащи на територията на Турция, задължително следва да искат разяснения от турските гранични власти за своите задължения.

Предвид предстоящия засилен полицейски контрол и проверки, задължително е българските граждани да носят винаги със себе си документи за самоличност, съветват още от МВнР.