Промяната беше записана в правилника на парламента, след като бе единодушно приета от 19 депутати. Тя бе мотивирана от бившия правосъден министър и настоящ депутат Екатерина Захариева (ГЕРБ), която заяви, че такива препоръки има както в последния доклад на ЕК, така и от прокурорската проверка, назначена от Брюксел.

Самият Сотир Цацаров също е изпратил писмо с такова предложение до председателя на Народното събрание и до временната комисия за изготвяне на правилника за работата му.

Идеята е обвинител №1 и други висши представители на прокуратурата да бъдат изслушвани периодично от правната комисия. Те ще докладват на депутатите по въпроси, свързани с ефективността в работата им и борбата с корупцията и организираната престъпност, без да коментират факти от текущи дела.

В писмото си до парламента главният прокурор е подчертал, че не предлага подобна отчетност и за върховните съдилища. Депутатите записаха в правилника, че комисията може да изслушва и шефовете на ВКС и ВАС, но само по тяхно желание и инициатива.

Предложението за изслушване на главния прокурор на тогавашния правосъден министър Христо Иванов не беше прието от предишния парламент.

Случайно или не, новото изискване към него сега се прави в разгара на така наречения "ЦУМ-гейт". Председателят на ВКС Лозан Панов и още няколко членове на ВСС настояха да бъде направена проверка за срещата на Сотир Цацаров и Сашо Дончев в кабинета на Георги Гергов от БСП в ЦУМ.

"Каките спряха да говорят, но батковците започнаха да се срещат. "Мълчанието на агнетата" не трява да се повтаря във ВСС", каза Панов.

Още изисквания в правилника

В правилника бяха записани и други изисквания. Парламентарното "номадство" ще бъде забранено и в този парламент, потвърдиха още народните представители. Ако един от тях бъде изключен или напусне парламентарната си група, няма да може да се присъединява към друга група. Същото ще важи и ако групата се разпадне.

Комисиите в парламента ще бъдат 24 - с една повече от предишния парламент. По предложение на Емил Димитров от "Обединени патриоти" и с гласовете на БСП и ДПС, бе създадена и Комисия за борба със сивия сектор и контрабандата.