Това стана, след като депутатите не успяха да се съберат на заседание за гласуване на състава на новото правителството, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Иракският премиер Хайдер ал Абади иска да смени досегашния кабинет от политици с екип от технократи, които ще са по-способни, според него, да извършат антикорупционните реформи, приети през 2015 г. след масови протести срещу клиентелизма и безхаберието на политическата класа.

Поради остри разногласия депутатите не могат да проведат гласуването вече повече от две седмици, което задълбочава политическата криза в страната, в която една трета от територията е под контрола на "Ислямска държава", отбелязва ТАСС.

Оперативният щаб на Въоръжените сили на Ирак обяви, че затваря всички входни точки на столицата Багдад. От командването уточняват, че всички желаещи могат да напуснат столицата.

Днешните безредици започнаха няколко минути след пресконференция на Садр в свещения шиитски град Наджаф. Шиитският духовник осъди политическата безизходица, но не е нареждал на поддръжниците си да влязат в Зелената зона.

Протестиращите се събраха извън силно охранявания район с правителствени сгради и чужди посолства и пресякоха мост над река Тигър, скандирайки "Страхливците избягаха", очевидно визирайки депутатите, напуснали парламента. Според охранител на контролен пункт те не са били претърсени, съобщава Ройтерс.

Бойци на Муктада Садр някога контролираха части от Багдад и помагаха в защитата на столицата срещу "Ислямска държава". Негови поддръжници протестират от седмици на входа на Зелената зона, след като лидерът им ги призова да окажат натиск над правителството за провеждане на реформи, припомня Ройтерс.

Реформата на правителството, предложена от премиера Хайдер ал Абади, цели да се подпомогне борбата с корупцията. Политически партии обаче се противопоставиха на промените. Ал Абади предупреди, че всяко забавяне на гласуването може да затрудни войната срещу "Ислямска държава", която контролира големи части от Северен и Западен Ирак.