Българката ще говори пред комисиите по култура и по промишленост, изследвания и енергетика. Тя е предложена за поста еврокомисар по цифровизацията.

Оценката от "изпита" ще бъде обявена утре. Ако тя е положителна, кандидатурата ще бъде гласувана на пленарната сесия на ЕП през юли.

След това Габриел ще трябва да бъде утвърдена от Съвета на ЕС и назначена от председателя на Европейската комисия.

Предварително евродепутатите са задали писмени въпроси към нея, с които очакват да преценят общата й компетентност, европейската й ангажираност и личната й независимост, както и нейните приоритети.

Едно от питанията е как ЕС може да помогне в подкрепа на висококачествено, независимо новинарско отразяване на темите, свързани с Общността, чрез използване на новите медии и новите технологии.

Вие сте натоварена с проучване на начините, по които ЕС може да допринесе за защитата на гражданите от "фалшиви новини" чрез онлайн платформи. Как възнамерявате да намерите правилния баланс, признавайки от една страна ролята на онлайн платформите в начина, по който гражданите и потребителите имат достъп до медийно и културно съдържание, а от друга страна необходимостта да осигури стабилна регулаторна рамка за тях, питат евродепутатите от комисията по култура.