Депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок и съпредседателят на ПФ Валери Симеонов напуснаха демонстративно пленарната зала, преди да приключи инаугурационната реч на новоизбрания президент Румен Радев.

Те се обидиха от репликата му "Остава ви една седмица!". Новият президент я отправи към залата заради подвиквания от място към него, докато говори.

Към края на около 40-минутното си слово Радев заяви: "Моето кредо е малко думи, но резултатни действия".

Тогава Гроздан Караджов (РБ) се изправи в залата и заяви, че Радев трябвало да си прочете речта поне веднъж, защото е сричал, а това е неуважение. Последва смях, а президентът направи кратка пауза и добави:

"Имате още една седмица", имайки предвид оставащото време за работа на 43-тото Народно събрание.

Последваха аплодисменти от левите народни представители, а група депутати, сред които и председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), Петър Славов и Гроздан Караджов (РБ,) Валери Симеонов (ПФ) и други, напуснаха залата.

Гроздан Караджов коментира след края на церемонията, че "заради заплахата към народните представители трябва да се иска импийчмънт на Румен Радев".

"Накрая когато заплаши Народното събрание и народните представители – "вие имате още една седмица" - това показа един неуравновесен характер, който по никакъв начин не може да бъде обединител на нацията“, коментира Гроздан Караджов.

Според него това е първото падане на маските на "новоизлюпения президент“.

Найден Зеленогорски от РБ каза, че не е обиден от репликата.
"Надявах се, че един летец има малко по-здрава психика", коментира той.

"Какво иска да каже - че се е качил на облаците и като син Божий раздава присъди?", коментира от своя страна съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Попитан с какво депутатите са предизвикали тази реплика на Радев, лидерът на патриотите уточни: "Нищо не сме казали, просто се засмяхме, то беше смешно, жалко беше. Ние слушахме и щяхме да останем до края на речта, ако не бяхме провокирани".

След речта премиерът Бойко Борисов изрази възмущение от поведението на някои народни представители, но коментира и репликата на Радев: Грешка беше репликата.
Една седмица важи за тях и за нас, добави премиерът в оставка.

Не е нормално един президент, който казва в неговата реч, че ще бъде обединител на нацията, че ще бъде президент на всички български граждани, да се обърне към парламента и да каже - остава ви една седмица, заяви пък председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.


АНКЕТА: Очаквате ли промяна за България при президента Радев?