Предложението беше отправено от депутата от "БСП лява България" Ангел Найденов.

"Няма по-важна тема за нас днес от темата за сигурността", обърна се той към депутатите от парламентарната трибуна и подчерта риска от неконтролируемото надуване на броя на бежанците у нас, което е свързано и с охраната на границите ни.

Председателят на парламента Цецка Цачева каза, че все пак ще покани премиера в парламента да говори по темата. Тя подчерта, че за петък е предвиден и традиционният парламентарен контрол.

От БСП, както и от ПФ и ДСБ, искаха още президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност по същата тема, но вчера Росен Плевнелиев отказа, с мотива, че няма намерение да използва този формат за предизборни платформи.

"Българският премиер създаде впечатление, че той едностранно се ангажира с позиция след посещенията си в Турция и Германия и е своеобразен куриер на посланията, които отправи към европейските политици от Реджеп Ердоган", посочи още Найденов.

"Превърнахте външната политика в куриерска фирма между Анкара и Берлин. Досега имахме едни господари, началници в Брюксел, сега има ли България още един, друг началник в Анкара?”, попита пък лидерът на БСП Корнелия Нинова.

През новата сесия партията ще представи алтернативата в действие за развитие на България, обеща тя.

ГЕРБ и премиерът Борисов се ползват с най-голямо доверие, когато става въпрос за национална сигурност и защитеност на гражданите, заяви в отговор председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му страната ни се намира в навечерието на съдбоносен и много отговорен за нацията политически сезон.

Той подчерта, че ГЕРБ ще приема закони и законови поправки, които да гарантират оптимална сигурност на границите на страната ни, което е основен приоритет за този парламентарен сезон.

Междувремнено и вицепремиерът Меглена Кунева защити Бойко Борисов за срещите му в Турция. Няма как да не говорим със страна, която е наш съсед, аргументира се тя.

"Жан-Клод Юнкер (председател на ЕК) каза, че е трябва да се говори за визова либерализация. Каза го преди Бойко Борисов да отиде в Турция, каза го с тези думи и когато седмица по-късно премиерът посети съседна на собствената си държава, той беше атакуван от собствената си страна. Това е крайно нездраво”, допълни вицепремиерът пред bTV.

България трябва ясно да покаже, че няма да позволи да бъде превърната в погранично гето на ЕС и карантинен лагер за настаняване на придошли от целия свят авантюристи, посочи председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов в парламента. По думите му спешно трябва да бъде завършено строителството на оградата ни по границата.

През новия политически сезон патриотите ще настояват за приемането на Законопроекта за вероизповеданията, който забранява финансирането на вероизповеданията отвън. Симеонов обърна внимание, че предстои приемането на законопроекти за забрана на бурките, както и на този за радикалния ислям.

"Основният мигрантски поток, който трябва да спрем е този на българските граждани, напускащи страната по икономически причини”, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Първостепенната ни политическа цел в настоящия политически сезон е предсрочни парламентарни избори след президентските, подчерта той от парламентарната трибуна.

Днес започна есенната сесия на Народното събрание след месец ваканция. Цачева пожела на депутатите активен, но спокоен от силни политически пристрастия политически сезон, който да се увенчае с качествени законодателни актове.

Вижте снимки от първия работен ден на депутатите >>>

След ваканцията народните представители ще обсъдят на първо четене промени в Търговския закон, предвижда програмата за тази седмица, съобщи БТА.

След това парламентът ще обсъди на първо четене промени в Закона за военната полиция, както и промени в Закона за защита на класифицираната информация на второ четене.

В програмата са заложени и предложения за законодателни промени, свързани с бившата Държавна сигурност.