Решението бе взето с 86 гласа "за", 42 - "против" и 10 "въздържал се", при обсъждане на регламенти от новия правилник за работата на депутатите, предаде БТА.

Не се прие предложението на председателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов в началото на всяко заседание да звучи националният химн.

В случаите на продължаване на заседанието при липса на кворум, може да се провежда само парламентарен контрол, но не и да се гласуват и приемат актове, гласи текстът, предложен от Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Той предизвика отрицателната реакция на БСП и на ДПС и спорове между управляващи и опозиция.

Мая Манолова от левицата обвини мнозинството в узаконяване на отсъствието на депутатите от залата в петък, още повече, че и временната комисия също е отхвърлила предложението.

"Как може хората да ходят на работа 5 дни в седмицата, по 8 часа за по 350 лв., а народните представители в петък да могат да отсъстват",
добави към аргументите си тя.

Социалистката отбеляза, че маниер на ГЕРБ е да приемат важни закони по тъмно, за да няма дебат.

Работим по тъмно, но не на тъмно
, репликира Десислава Атанасова.

Председателят на НС Цецка Цачева обясни, че новата редакция се отнася единствено до парламентарния контрол, защото той не е акт на колективното тяло - НС, към отделен министър, а на отделен депутат, който е задал въпрос и очаква отговор.

В останалите случаи заседанието или се прекъсва, или се прекратява.

Текстът от проекта на парламентарния правилник беше приет с 95 гласа "за", 41 "против" и трима въздържали се.

Четин Казак от ДПС обаче припомни, че дори по време на контрол има хипотези във връзка със запитване да се проведат разисквания и да се гласуват решения, за което е необходимо съответното мнозинство.

Искам да разсея разбирането на някои, че контрол е отношение между отделни депутати и министър - то е между институцията НС и в рамките на него се реализира министерската отговорност,
подчерта председателят на ПГ на левицата Михаил Миков. Той обеща социалистите да не си "играят" с кворума, както правеше ГЕРБ в 42-я парламент.

Депутатите записаха още откритите заседания на НС да се предават и от парламентарен телевизионен канал. Те обаче отхвърлиха предложението на Четин Казак да се задължи БНР да излъчва заседанията на ултракъси вълни, защото сегашният сигнал бил с лошо качество и не обхващал територията на цялата страна.

Парламентът си разписа коледна ваканция от 22 декември до 10 януари, 10 дни по Великденските празници и от 1-ви до 31-ви август лятна почивка.

По изключение Народното събрание може да реши дните на ваканциите да бъдат променени.