На заседанието на Председателския съвет на Народното събрание е решено още да бъде изслушан вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова за мерките, които се предприемат за сигурността на българските граждани, съобщи БНР.

Цветан Цветанов предлага вътрешната комисия да изслуша утре на извънредно заседание спецслужбите и МВР за мерките, които се вземат у нас, след терористичния акт в Истанбул. Той уточни, че изслушването вероятно ще бъде насрочено за утре в 14.30 часа и заседанието ще бъде закрито, предаде БТА.

Днес ще предложа на колегите от вътрешната комисия да поканим на извънредно заседание в утрешния ден представителите на всички специализирани служби, на МВР и да направи съвместно заседание заедно с комисията за контрол на службите, каза Цветанов, който е председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Цветанов отбеляза, че няма информация за повишен риск за страната от тероризъм. Той отбеляза, че са предприети превантивни мерки от ръководството на МВР и по българските летища има допълнително присъствие на полицейски служители.

В началото на първото пленарно заседание за седмицата Народното събрание осъди терористичния акт в Турция. Депутатите почетоха с минута мълчание жертвите на атентата.

Терористичен атентат беше извършен снощи късно вечерта на международното летище "Ататюрк” в Истанбул. Загиналите са 36, ранените са близо 150 души.

"Терористичната атака на истанбулското летище "Ататюрк", довела до десетки невинни жертви и ранени мирни граждани, е поредния брутален акт срещу свободата и мира. България остро и решително осъжда поредния варварски атентат", заяви зам.-председателят на парламента Димитър Главчев.

Няма оправдание за подобно чудовищно насилие спрямо невинни хора, посочи той. Всички в България дълбоко скърбим за невинните жертви от тази голяма трагедия, каза Главчев, цитиран от БТА.

Сигурни сме, че този акт ще удвои енергията на институциите, на гражданското общество и на световната демократична общественост за още по-безкомпромисна борба с тероризма, каза той.

Турция се превръща в терористична държава и трябва да внимаваме. За това предупреди в кулоарите на НС лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Добре, че направихме оградата, подчерта той.

От името на ПГ на БСП Атанас Мерджанов заяви, че десетките изслушвания на вицепремиера Румяна Бъчварова в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред по темите свързани с битовата престъпност, нелегалните мигранти и тероризма не са довели до резултат.

БСП предложи  премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан от Народното събрание за работата на службите за сигурност.

Мерджанов посочи, че Борисов трябва да дойде на изслушване в парламента и да даде обяснение как работят службите, за които той отговарял – ДАНС и МВР.

Според Мерджанов, Борисов е имал изпреварваща информация, защото е съобщил, че групата, която обра заложна къща в кв. "Надежда” в столицата е следена отдавна.