Гласували са 209 народни представители, от които "за" са 127, "против" - 82, няма "въздържали се". Независимите депутати гласуваха заедно с ГЕРБ.

Лидерът на РЗС Яне Янев обясни, че е гласувал за бюджета, защото подкрепя образованието, а то трябва да стане стратегически приоритет на България.
Министър-председателят Бойко Борисов по традиция не бе в залата, а финансовият министър Симеон Дянков пропусна голяма част от дискусиите. Компания му правеха само двама-трима негови колеги. По-късно Дянков определи дебата в пленарната зала като вял, а опозицията, по думите му, още си "ближе раните от изборната загуба".

Дискусията не беше особено оживена, тъй като стана ясно че е възможно да се наложат корекции и орязване на разходи, заради влошената прогноза за 2012 г.
Прогнозираният ръст е в размер на 2,9% от брутния вътрешен продукт, но преди дни ЕК намали прогнозата си до 2.3%.

Вчера също така стана ясно, че няма ръст на икономиката през третото тримесечие и така забавянето е настъпило по-рано от очакванията.
С изменение между първо и второ четене в бюджета за Държавното обществено осигуряване ще бъде предложено увеличение с една година на възрастта за пенсиониране, както на мъжете, така и на жените, считано от 1 януари 2012 г.  Това ще осигури пари за увеличението на на най-малките пенсии - тези от 136 лв. Tе ще нараснат на 145 лв. и от това ще се възползват 700 000 пенсионери.

Другите два обсъждани момента бяха т. нар. буфери и по-специално предвиденото увеличаване на дълга и големият ръст на приходите от усвояване на европейски средства.
В края на 2008 г. външният дълг на България беше 2.9 млрд. лева, в края на 2010 г. – този външен дълг беше над 11 милиарда, а в края на тази година ще бъде над 12 млрд. лв., коментира Румен Овчаров от БСП.

Заради падежите на облигации, емитирани при управлението на НДСВ, през януари 2013 г. (1.8 млрд. лв.) правителството настоява за по-големи икономии още догодина, а освен това и залага увеличение на дълга, което МФ нарича буфер. Тон за дискусията даде и една статия на лидера на ДСБ Иван Костов във в. Сега, според когото правителството "си е оставило възможност да похарчи ... не 1.5 млрд. лв., а 4.7 млрд. лв. Тъй като с тези пари то не разполага, ще трябва да увеличи дълга. Но това е невъзможно, без да се наруши определения в закона за бюджет 2012 дефицит", пише бившият премиер. Той обаче не се включи в днешните дебати.

Министърът, отговорящ за еврофондовете Томислав Дончев защити заложените 4.5 млрд. евро от еврофондове в бюджета. Според него след като две поредни години успяваме да удвоим резултата от предишната, ще успем да го удвоим и тази. Средствата от ЕС се предвижда да бъдат 5.6% от БВП, каза той. От началото на еврочленството на България нетната финансова позиция на страната ни е минимум 3,5 млрд евро и сега за първи път сме на плюс с ЕС, заяви Томислав Дончев.

Синята коалиция и БСП бяха единодушни, че бедността ще се задълбочи, РЗС определи бюджета за 2012 г. за най-консервативния, а "Атака" поиска радикална смяна на икономическия модел. Лидерът й Волен Сидеров дори призова правителството да договори редукция на задълженията по облигации, както това направи Гърция.

Освен държавния бюджет, депутатите приеха на първо четене и бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Националния осигурителен институт за догодина.