От партията на Бойко Борисов настояха за това, за да се изпълни волята на 2,5 млн. българи, които подкрепиха такава промяна на референдума, дори обявиха, че внасят законопроект.

Румен Радев обаче възнамерява да се придържа стриктно към Конституцията и в най-кратък срок след встъпването си в длъжност да назначи служебно правителство, да разпусне НС и да насрочи парламентарни избори, се казва в позиция, разпространена от неговия офис.

По думите му всякакви опити да се удължи животът на 43-то Народно събрание, под предлог несвършена работа, са в разрез с Конституцията и произнасянето на Конституционния съд.

"На 11 януари се открива новата парламентарна сесия на 43-то Народно събрание. Още в средата на ноември в парламентарните комисии беше разпределен проект за решение във връзка с проведения на 6 ноември 2016 г. референдум, а по-късно и Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Два месеца по тях нямаше движение. Междувременно народните представители ползваха парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение. Буди недоумение фактът, че темата се съживява дни преди разпускането на 43-то НС, съпроводена с искания за удължаване на неговата работа", заяви още Радев.

Той подчерта, че на 22 януари предстои встъпването му в длъжност, след което Конституцията го задължава да извърша действия по назначаването на служебно правителство, разпускане на НС и определяне дата за провеждане на предсрочни избори.

"В своето произнасяне от 22 ноември 2016 г. Конституционният съд определя тези действия на президента като "първостепенни и неотложни". Вярвам, че в оставащите дни от своята работа уважаемите народни представители ще подходят отговорно и с уважение към волята на българските избиратели. Ползвам случая да пожелая ползотворна работа на 43-то Народно събрание в оставащите дни до неговото разпускане", се казва още в изявлението на Румен Радев.

Позицията му е изпратена до председателя на парламента Цецка Цачева, която загуби от него изборите за държавен глава.

АНКЕТА: Да удължи ли Радев живота на НС?