Мъж на средна възраст дори заплаши да подпали колата си на 1 септември, когато влиза в сила наредбата, предаде bTV.

От гражданско движение „Днес” определиха новия ред като рекет и дискриминация спрямо живеещите в центъра и започнаха подписка срещу него. Още в началото на юни организацията обжалва новите правила.

Промените определят две зони за платено паркиране - синя и зелена, като  живеещите в тези зони  трябва да подават от 1 август молби за винетен стикер за паркиране пред дома им и в околните улици.  За получаването му се изисква документ, че автомобилът е на името на собственика на жилището.
При мнозина обаче автомобилът не винаги се води на името на човек от семейството с адресна регистрация в центъра.
Освен това дори и срещу платената такса за абонамент правилата на градската управа не гарантират запазено място за паркиране.

Председателят на транспортната комисия в СОС Радослав Тошев (ГЕРБ), обаче увери, че стикер за паркиране за един автомобил ще се издава и на член от домакинството при семействата, живеещи в идеалния център, т.е. в синята или зелената зона. Тази промяна засега не е отразена в сайтовете на общината и Центъра за градска мобилност.

„Отделните спорни казуси, в случай, че има такива, ще се разглеждат поотделно от група експерти, която създадохме специално за целта. Категорично обаче не се налага прехвърляне на имущество и няма дискриминиране на хората. Ако някой не е сигурен какво трябва да прави, да донесе документи по представителствата на Центъра за градска мобилност, където може да бъде консултиран”, допълни Тошев, цитиран от bTV.
Той обясни, че целта на синята зона е да облекчи трафика в централната част на София. Така щяла да се създаде възможност за нови трасета за велоалеи, трамваи и метро.

Тошев потвърди, че кметът и хората на изборни длъжности в общината (общо 62-ма души) се ползват с безплатни стикери за паркиране в синята зона на града. Това обаче не било двоен стандарт, а предпоставка общинарите да си вършат работата.

Точно тези привилегии обаче, наред с новите правила за паркиране, ядосаха голяма част от столичани и предизвикаха петъчния протест.
„Този стикер не гарантира спиране пред къщи, а до 15 преки. Тогава закакво да плащаме тази безумна такса, която си е чиста форма данък? Не стига, че плащаме най-високите данъци за имотите си тук, ами сега и това”, оплака се жена от недоволната тълпа столичани.

Въпреки че имаше и няколко граждани в подкрепа на двете зони за паркиране с мотива, че може би най-накрая ще има повече места за автомобилите в центъра, повечето хора определиха общинското решение като рекет.

Общинският съвет прие през март промените в наредбата, според които от 1 септември ще има две зони: Синя (SMS на телефон 1302) и Зелена (SMS на телефон 1303). Максималното време за паркиране в Синята зона остава 2 часа, както досега. Зелената зона пък дава възможност да заемете едно и също паркомясто най-много за 4 часа.
Цената на час скача двойно в Синята зона – от 1 лев на 2 лева. Зелената зона ще струва на водачите по 1 лев на час.
150 лв. годишно пък  ще плащат за паркиране живеещите в синя зона и 100 лв. - в зелена. За втори автомобил цената ще е три пъти по-висока, тоест съответно 450 или 300 лв., предвижда наредбата.