Катерина Раковска от WWF - България обясни, че ден преди общественото обсъждане на проекта, на сайта на фирма "Пролес инженеринг", която разработва новия план за управление на парка, се появява нов план, в който са записани отпадане на действащите досега режими за забрана на ново строителство, лов и дърводобив, както и се "виждат предложения за изграждане на гигантска ски зона", предаде БНР.

Андрей Ковачев от Коалицията "За да остане природа в България" каза на пресконференция по-късно, че "Пролес инженеринг" предвижда изграждане на туристически пътеки, ски писти и разрешение за дърводобив в парка, без да има екологична оценка и оценка за съвместимост с изискванията на Натура 2000.

По думите на Ковачев съдържанието на плана е такова, че тези оценки са задължителни и тяхната липса е в нарушение на Закона за защитените територии, както и на европейското законодателство.

Той посочи, че екологична оценка и оценка за съвместимост са задължителни, при положение че в резерватната зона на този план се включва изграждане на нови туристически пътеки, а в "зоната за строга защита" (почти резерватна зона) се предвижда лов.

"От "Пролес инженеринг" смятали да позволят и дърводобив за производствени цели на над 50% от територията на НП "Пирин", посочи Ковачев.

Това е документ с недобро качество, който отразява натиск, оказван от концесионера на ски зона Банско и от община Банско върху изпълнителя на обществената поръчка, заяви Катерина Раковска от WWF на пресконференцията.

Тя посочи, че от община Банско обяснявали строежа на допълнителни ски писти с разрастването на легловата база, която през 2004 г. се оценявала на 7700 легла, а според новия план е над 18 000.

Петко Цветков от Българска фондация "Биоразнообразие" коментира, че зонирането в плана за управление би трябвало да бъде основавано на научни данни и да води до опазване на природата.

От Коалицията "За да остане природа в България" обявиха, че настояват за спиране на процедурата за разработване на плана за управление, като се осигури провеждането на екологична оценка и оценка за съвместимост, така че да бъде отговорено по най-законен начин на българската нормативна база и на европейското законодателство.

Еколозите искат Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието и храните да разследват фирма "Пролес инженеринг" доколко тя е в капацитета си да изпълни поетите обществени поръчки, поради съмненията, че с дейността си обслужва определени частни интереси.

По-рано пред БНР Раковска обясни, че проектът е финансиран по ОП „Околна среда“, който се съфинансира и от държавния бюджет.

"Проектът за разработване на плана все още не е приключил. Обществените обсъждания предстоят догодина, но тогава ще бъде вече късно", подчерта тя.

Тя бе категорична, че ако се приемат предложените режими, това означава практическо заличаване на парка и приравняването му към обикновена горска територия.

В края на август стана ясно, че бившият министър на околната среда Станислав Анастасов (ДПС) е подписал документ, който позволява на офшорна фирма да изгради нов лифт в Национален парк Пирин.

Анкета: Къде ходите на ски/сноуборд?