Около 150 души са убити при серия от атаки в Париж. Повече от 100 са жертвите на заложническата драма в концертната зала „Батаклан“, остналите са загинали на различни места в и около града при нападения на джихадисти. Десетки са тежко ранените. 

По-рано бе съобщавано, че убитите са поне 140, 100, 60, 40, 30, 26, 18.

Президентът Франсоа Оланд определи случилото се като безпрецедентно терористично нападение.

Вижте снимки >>

В концертната зала

Според френската BFM TV, атаката и стрелбата в залата е започнала един час след началото на концерта на калифорнийската група Eagles of Death Metal.

Терористите крещели, че отмъщават на Франция за Сирия, съобщи френският канал БФМ, като се позова на очевидец. Част от зрителите са успели да избягат.
Неизвестните са стреляли в множеството, възхвалявайки Аллах, съобщи пред радио Франс енфо един от зрителите, който е успял да избяга.

Френски спецчасти атакуваха концертната зала и определиха видяното вътре като "касапница". Терористите са стреляли по хората и са хвърляли експлозиви по тях.

На стадиона

Три взрива са чути край „Стад дьо Франс“ в северната част на столицата по време на приятелския мач между Франция и Германия. Едното от взривните устройства е избухнало непосредствено пред входа на стадиона, като са загинали поне четирима души. 11 души са тежко ранени, 14 по-леко.

Два от взривовете са дело на атентатори-самоубийци, третата експлозия е причинена от взривно устройство, за което са били закрепени пакети с гвоздеи, предаде телевизия iTele, цитирана от "Фокус". Един от парижаните, намиращ се недалеко от мястото на взрива, е бил спасен от мобилния си телефон, който се е намирал във вътрешния му джоб и в него е заседнал шрапнел.

Сигурността около "Стад дьо Франс" е възстановена, а футболните запалянковци се извеждат от полицията извън спортното съоръжение. Десетки хиляди зрители бяха принудени да чакат на стадиона, докато си тръгнат. 

Съдиите не са прекратили мача. Отборът на Германия също не е напуснал спортното съоръжение, съобщи старши треньорът на германците Йоахим Льов на живо за телевизия А Ер Де.

Терористите

Терористите са били седем, съобщава iTele.
„Трима на "Стад дьо Франс", които са се взривили, още трима – в „Батаклан“: един е бил убит от охранителите, двама са се взривили. Още един се е взривил на булевард „Лануар“ в 11 окръг, близо до концертната зала“, предаде тв каналът.

Всички терористи, участвали в нападението, са загинали, посочва iTele. „Дали са имали съучастници, засега е трудно да се каже“, твърди кореспондентът на телевизията.

Те са се разделили на две групи. Едната група е стреляла в различни части на града, след което е нахлула в „Батаклан“. Другата е дейставала в района на Stad de France. Според информацията, терористите са били млади хора и са говорили френски. 

АФП цитира свои източници, според които четирима терористи са нападнали концертната зала. „Трима от тях се взривиха, а четвъртият, който също носеше колан, бе улучен от полицейския огън и се взриви, след като падна“, предаде агенцията.

Извънредно положение

Телевизия Франс 24 съобщи, че президентът Франсоа Оланд е бил на "Стад дьо Франс" и е бил изведен от района.

На цялата територия на Франция бе въведено извънредно положение. Това се съобщава в комюнике на Елисейския дворец след провелото се тази нощ заседание на френското правителство. "Указът за въвеждане на извънредно положение е одобрен. Той влиза в сила незабавно за цялата територия на Франция (метрополията и Корсика)", се посочва в документа.

Елисейският дворец съобщи също след заседанието, че за обезпечаване на сигурността в Париж са изпратени 1500 военни.

Френският президент отмени участието си в срещата на върха на страните от Г-20 на 16 ноември (неделя) в Турция. Вместо него на форума ще бъдат френският министър на външните работи Лоран Фабиюс и министърът на финансите Мишел Сапен.