От трибуната на близкоизточната конференция в Париж френският президент Франсоа Оланд призова международната общност да продължи да настоява за диалог, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Всеки трябва да научи добре уроците от историята", каза Оланд, имайки предвид новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, който в петък встъпва в длъжност.

"От години е в ход процес, който трябва да продължи и да бъде следван. Необходимо и законно е международната общност сериозно да обмисли най-добрия начин за намиране на решение, основано на две държави", допълни той.

Френският президент каза, че целта на конференцията в Париж не е да диктува параметрите на диалога между Израел и палестинците и изрази мнение, че само преки преговори може да доведат до мир.

Оланд обясни, че участниците в конференцията са си поставили за цел да предложат гаранции и да насърчат двете страни в конфликта да седнат на масата за преговорите.

Нетаняху: Безсмислена е конференцията в Париж

Израелският премиер Бенямин Нетаняху смята за безсмислена започналата в Париж международна конференция за уреждане на израелско-палестинския конфликт, съобщиха Франс прес и ТАСС.

"Парижката конференция е безсмислена, тя отдалечава мира, като подкрепя непримиримите палестински позиции и отклонява палестинците от преките преговори без предварителни условия", заяви Нетаняху в началото на седмичното заседание на кабинета.

"Тя беше координирана от французите и палестинците с цел да наложат на Израел условия, несъвместими с нашите национални интереси", добави Нетаняху.

По думите на израелския премиер, тази конференция представлява "последните конвулсии на стария свят, който утре ще изглежда различно, и това утре е съвсем близо".