Мирният протест прерасна в насилие в навечерието на започващата световна конференция за климата, която събира ръководители от целия свят.

Митингите във връзка със събитието бяха забранени от съображения за сигурност след терористичните атентати в Париж, предаде БНР.

Часове преди началото на Световната конференция за климата на Площада на Републиката в Париж полицията разпръсна със сълзотворен газ бунта на активисти, събрани на митинг въпреки забраната.

Протестирайки срещу извънредното положение , въведено след атентатите в Париж, те са замервали силите на реда и са скандирали "Полицейска държава". Извършени са арести, площадът е блокиран, метростанцията край него е затворена.

По-рано следобед хиляди образуваха жива верига по булевард "Волтер", за да изразят тревогата си от климатичните промени на планетата.

Организациите намериха духовит начин да изразят символично съпричастието си: повече от 20 000 чифта обувки изпъстриха площада на Републиката като знак за присъствието на загрижените за бъдещето на планетата.

Сред анонимните чифтове има и такива на важни особи като папа Франциск или актрисата Марион Котияр, разказват организаторите.

Тази вечер започват първите заседания от конференцията. Френският президент Франсоа Оланд не крие надеждата си за ефикасен резултат от срещата.

Повечето французи обаче са скептични: според днешното изследване на в. "Уест Франс" 72% смятат, че споразуменията ще бъдат "фасадни".

Оланд: Имало е хулигански елементи при безредиците

Френският президент Франсоа Оланд осъди днешните протести на екоактивисти в Париж въпреки забраната за масови събирания в столицата след терористичните атаки на 13 ноември.

"Тези демонстрации не са разрешени. Узнахме, че е имало хулигански елементи, които, между другото, нямат нищо общо с природозащитниците", коментира Оланд в Брюксел, където участва в срещата на върха ЕС-Турция, посветена на миграционната криза.

Той определи като достоен за още по-голямо съжаление и дори скандален факта, че протестите са били проведени на място за поклонение в памет на жертвите при атентатите на 13 ноември.

Френската полиция е задържала общо 208 души след насилието, съпътствало демонстрациите на Площада на Републиката в центъра на Париж, съобщи министърът на вътрешните работи Бернар Казньов.

174 човека са били оставени в предварителния арест.