"Работихме в продължение на година по метода, който ще приложим тази вечер", заяви кметицата Ан Идалго пред телевизия Бе Еф Ем. Тя обясни, че заместник-кметицата Доминик Версини, отговаряща за проблемите на солидарността, е посетила Ню Йорк, за да участва в акции, вдъхновили френската операция.

1700 доброволци са разделени на 350 екипа, водени от социален работник. Те ще имат три часа, за да създадат представа за броя на хората на улицата. Получените данни ще послужат за по-добро адаптиране на действията на кметството към проблема, обясни Версини на 8 февруари.

От 22 часа до 1 часа на следващия ден (21 ч. до 0 ч. по Гринуич), служители на кметството, на асоциации и доброволци ще кръстосват Париж, с цел "да подобрят познаването на профилите на бездомните", като ги подканят да попълват незадължителен анонимен въпросник. В него хората ще напишат откога живеят на улицата, дали имат здравословни проблеми и дали са опитвали да се обадят на спешни номера, но не и дали са чужденци.

Преди да отидат на улиците, доброволците ще преминат двучасово обучение, включително един час, посветен на въпросника. Те обаче няма да влизат в 40 зони, смятани за рискови, защото се намират близо до околовръстния път, там се събират наркомани, или по други причини.

В тези зони, които вече са определени, ще влизат единствено професионалистите.

Във вторник президентът Еманюел Макрон заяви, че лично е натоварил правителството със задачата да ги преброи.

Държавният глава призна, че не е успял да спази даденото през лятото обещание, че до края на миналата година никой няма да живее "по улиците и в горите". Той добави, че причината се дължи на големия приток на мигранти и на големия миграционен натиск в края на тримесечието.