Външнополитическият отдел на Ислямска държава - Медийният център Ал Хаят, разпространи заплахата, произнесена от боец, който призовава френските мюсюлмани да извършват нападения, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

От ИД официално поеха отговорност за атентата.

"Докато продължавате бомбардировките, няма да живеете в мир. Ще изпитвате страх, дори когато ходите на пазар", казва боецът, който е с брада, говори на арабски и е заобиколен от други бойци.

Във видеото се отправя призив към мюсюлманите, които не могат да отидат в Сирия и да участват в свещената война, да извършат нападения във Франция.

"Заповядва ви се да се биете с неверника, където и да го откриете - какво чакате? Има на разположение оръжия и коли, както и мишени, готови за удар. На разположение има дори отрова, затова отровете водата и храната на поне един от враговете на Аллах", казва терористът.

По-рано днес прокуратурата в Париж заяви, че осем нападатели са загинали след вълната от атентати из френската столица, седем от тях - при самоубийствени нападения.

Осмият е убит от силите за сигурност при щурма им на концертната зала "Батаклан", където нападателите взеха заложници, каза пред Асошиейтед прес говорителката на канцеларията Анес Тибо-Льокюивър, цитирана от БТА.

Тя заяви, че е възможно все още да има терористи на свобода.

Неокончателната равносметка от снощните терористични атаки в Париж е 128 убити и 180 ранени, от които 99 в критично състояние, предаде Ройтерс, като цитира източник от парижката прокуратура.

Въоръжени лица и атентатори самоубийци късно снощи атакуваха оживени ресторанти, барове и концертна зала и стадион в и около Париж.

Екстремистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за терористичните атаки в Париж, съобщи италианският информационен тв канал Sky Tg24. "Това е вендета за Сирия. Това е 11-ти септември за Франция", цитира каналът изявление на ИД.

Правителството на Франция обяви ниво на заплаха "Алфа червено" - код, който досега никога не е обявяван и който съответства на "множество атентати". Президентът на страната Оланд обяви, че се въвежда извънредно положение, че се вика на помощ армията, която ще следи да няма нови атаки и затваря границите на страната.

Извънредното положение във Франция влезе в сила за цялата й територия, се съобщава в комюнике на Елисейския дворец след провелото се тази нощ заседание на френското правителство, предаде ТАСС.

"Указът за въвеждане на извънредно положение е одобрен. Той влиза в сила незабавно за цялата територия на Франция (метрополията и Корсика)", се посочва в документа. Елисейският дворец съобщи също след заседанието, че за обезпечаване на сигурността в Париж са изпратени 1500 военни.

2 експлозии избухват около 21,20 часа пред стадиона “Стад де Франс”, където се играе мачът между Франция и Германия. Там загиват четирима души, сред които поне двама терористи камикадзе. Това е първият самоубийствен атентат в историята на Франция. Сред зрителите е и френският президент Франсоа Оланд, които е изведен своевременно. Скоро след това входовете и изходите са затворени, мачът се изиграва докрай, а публиката е евакуирана без паника.

“Настъпи объркване, чухме две експлозии, но си помислихме, че са самоделни бомбички. Започнаха да се разпространяват слухове, че може да е стрелба. Из целия стадион настъпи объркванe.Не знаехме какво точно става”, разказва Грегори, който е бил на стадиона по това време.

Почти по същото време, на около 10 километра оттам в централната част на Париж са извършени още няколко нападения. Най-малко 18 души са убити при атаките срещу кафене и ресторант в 10 парижки района. Един човек губи живота си при стрелба на булевард „Волтер”, а други пет недалеч от Площада на Републиката. 14 са жертвите са при стрелбата срещу ресторант с камбоджанска кухня.

Най-тежка обаче е равносметката в концертната зала „Батаклан”, където терористите откриват безразборен огън срещу публиката. По това време прочутата парижка е зала е пълна и всичките 1500 места са заети, а на сцената е американската група „Eagles of Death Metal”. Загиналите са минимум 80 души.

„Бях близо до бара и чухме нещо като избухването на пиратки. Обърнах се и видях двама млади мъже, на не повече от 25 години с автомати „Калашников”. Казаха ни да лягаме на земята. Всички легнахме, над мен имаше още хора, а те продължаваха да стрелят”, сподели Жером Бартелеми.

Очевидци сравняват положението по време на драмата като касапница. Част от зрителите успяват да избягат навън, а останалите остават вътре като заложници. Малко след полунощ елитни части щурмуваха концертната зала. Убити са четирима нападатели, трима от които задействайки експлозиви върху себе си.