От тримата само един, който управлявал дрона, ще бъде призован да се яви в съда идната седмица, за да чуе какво наказание ще му бъде отредено. Срещу другите двама няма да бъдат предприети никакви съдебни действия.

"Първият управлявал дрона, вторият правил видеозапис, а третият гледал", обобщи пред АФП източник, близък до разследването.

Управляването на дронове над Париж без разрешение е забранено.

Тримата журналисти бяха арестувани в Булонския лес, в западната част на Париж.

Тяхната самоличност не беше разкрита, но са съответно на 34, 52 и 68 години. Онзи от тях, който ще бъде наказан от закона и който работи в редакцията на Ал Джазира в Париж, е получил през ноември дрона от лондонската редакция на телевизията. После наел другите двама репортери - журналисти на свободна практика, за нуждите на репортажа в Париж.

Докато първият журналист управлявал дрона, вторият го снимал, а третият трябвало да говори в репортажа.

Дронът беше конфискуван.

Случаят с безпилотните самолети притесни парижаните в момент, в който градът им се опитва да се съвземе от атентатите от средата на януари и мерките за сигурност са затегнати.

Най-малко пет дрона бяха забелязани през нощта срещу 24 февруари над различни райони на Париж, но "пилотите" им не бяха задържани. Първият безпилотен самолет бил забелязан близо до посолството на САЩ малко след полунощ, но е имало прелитания и над Айфеловата кула, площад "Конкорд" и комплекса от военни музеи и паметници Домът на инвалидите.

Полети бяха забелязани и следващата нощ - срещу 25-и.

Дроновете са летели на височина между 100 и 300 метра. Полицията се опитала да ги проследи от земята, но ги загубила от поглед и не успяла да установи кой ги управлява, съобщава източник.

Миналата есен мистериозни дронове прелетяха и над френски ядрени обекти, сред които централи и военна база.