Те са използвали мащабно проучване на "Галъп", проведено в 164 държави по света с 1.7 милиона души. Въпреки че стандартът на живот в различните страни е различен, учените смятат, че са стигнали до универсално число.

Идеалният доход за всеки човек на планетата е средно 95 000 долара годишно. При тези пари получаваш пълно удовлетворение от живота. За да стигнеш нивото на емоционално благополучие, са необходими от 60 до 75 000 долара годишно. За семейство сумата е по-голяма.

Проучването и заключенията са поместени в списание Nature Human Behavior, съобщи Market Watch. Отделните региони имат различни числа на заплащане, при които човек получава пълно щастие.

В Австралия например са необходими 125 000 долара за това, в САЩ - 105 000 долара, в Западна Европа - 100 000 долара. За страните от Източна Европа се дава сумата от 45 000 долара на година, а за Южна Америка - 35 000 долара.

Проучването установило още, че колкото повече доходът превишава оптималното равнище, толкова по-малко човек се радва на живота и е щастлив. Ако приемем проучването за истина, ще излезе, че за България заплата от 6000 лева месечно е в състояние да ни осигури щастлив живот.

Въпросът е кой у нас получава такава заплата и какъв процент от населението са щастливите хора.