Със сигурност ще има увеличение на заплатите в средното образование още в началото на 2016 г., обяви финансовият министър Владислав Горанов без да уточнява с колко. Той вече отбеляза, че парите за образование ще бъдат повече в бюджет 2016 г.

Вероятно ще има увеличение и в Министерството на труда и социалната политика - за големите агенции - например Агенцията за социалното подпомагане, а защо не и в Агенцията по заетостта, Главна инспекция по труда, добави министърът.

Той обаче беше категоричен, че няма да има общо нарастване на заплатите в бюджетната сфера.

Санкции за министерства, неизвършили 10% съкращения

Владислав Горанов коментира и какво ще се случи с министерствата, които не са направили 10% съкращения и нямат достатъчно финансови средства за изплащане на заплати. 

"Не всички министри успяха, къде по обективни, къде по субективни причини да изпълнят това, което си бяхме поставили като цел, това няма да остане и безнаказано за съответните административни ръководители, които не са направили движение в някаква посока. Заедно с премиера снощи имахме дълги дебати как ще приключи 2015 г.", каза финансовият министър.

Той уточни, че няма да бъдат съкращавани разходи за издръжка на персонал с още 10%. И ще продължи да настояваме заложените нива от тази година да бъдат запазени.

Полицаите "на терен" - в първа категория

Няма да дам на МВР още 21 млн. лева, само полицаите, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория, заяви още Горанов и така отряза исканията всички служители да се пенсионират по-рано и да се ползват от съответните привилегии.

Преди дни вътрешният министър Румяна Бъчварова поиска допълнителни разходи в размер на 21 330 000 лв. за изплащане на обезщетения на служители с прекратени правоотношения. 

Общо задълженията на МВР са около 100 000 000 лв. Годишният бюджет на ведомството е над 1 млрд. лв., като около 90% от него отива за издръжка на 47 000 служители в системата. През лятото Бъчварова поиска 16 млн. лв. за обезщетения, но и тогава Владислав Горанов не ги отпусна, както направи преди дни и с искането на съдебната власт

Днес той коментира пред журналисти: 

"Поставил съм условие към колегите от МВР, което те упорито отказват да изпълнят, въпреки че е твърдо логично. Продължавам да смятам, че тези, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория труд, а тези, които стоят зад бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория - така, както е и министър-председателят, и народните представители, и всички, които не са изложени на риск (в първа категория попадат миньори, пилоти, служители в АЕЦ и др. - б.р.)".

Министърът уточни, че води много отдавна с МВР този дебат, който, по думите му, би донесъл съществени спестявания в бюджета му. За съжаление, подчерта министърът, все още не виждал движение в тази посока и дори се изкушавал да изземе инициативата за нормативни промени, цитира го "Фокус".

На въпрос как могат да бъдат иззети функциите на Бъчварова и служителите на МВР, които работят зад бюро, да бъдат направени от 1 в 3 категория труд, Горанов коментира, че това е решение на цялото правителство, но няма пречка да се случи и през бюджета.

Все пак, подчертавайки, че реформите не са самоцелни, Горанов увери:

"Няма да оставим хората без заплати".