Вчера Софийският градски съд запорира по искане на комисията за конфискация 1,2 млн. лева на Бисеров и 300 000 лева на Главинков. 

Председателят на комисията Пламен Георгиев коментира, че ако Бисеров и Главинков докажат законността на средствата, то запорът върху тях ще бъде вдигнат, в противен случай комисията ще внесе иск в съда, предаде БТА.

Комисията по конфискация е проследила освен няколко банкови трансфера и покупко-продажба на дялове.

Комисията оспорва произхода на парите, с които е построена двуетажна къща.
Георгиев обясни, че става дума за сделка, сключена между фирма на съпругата на Бисеров, Главинков и японската фирма "Тошиба Корпорейшън", съобщи БГНЕС.

"Съпругата и синът имат по 25 дяла в тази фирма, които продават на японците. Двамата са закупили тези дялове за 25 000 лева, а само четири месеца по-късно цената на дяловете става 850 000 лева. За тази сума те продават своите дялове на японците, а малко след това "Тошиба Корпорейшън" отново ги продава на фирма, част от която е Главников, за 25 000 лева", каза Георгиев.

По думите му фирмата е регистрирана в Япония, изпълнителният й директор е японски гражданин.

Георгиев не вижда никакви пазарни аргументи как може за 4 месеца дяловете на една фирма да повишават с толкова пъти своята цена.

"Има няколко такива сделки, има преводи в чужбина, направен е анализ и сме установили, че действително има огромни суми с неустановен произход", коментира Георгиев.

Искът спрямо Бисеров е за малко повече от 2 млн. лева, като е установено и съответно запорирано имущество за 1,2 млн. лева.

Шефът на комисията добави, че "едни суми постоянно се въртят между фирми, въртят се акции и дялове, които повишават стойността си баснословно само за няколко месеца".

С парите от сделката е погасен кредитът за строителството на двуетажната къща, която комисията иска да бъде отнета.

"Част от парите са отишли към фирми, регистрирани на Сейшелските острови",
добави Георгиев.

"За мен това е класически тип пране на пари, но не по смисъла на Наказателния кодекс", коментира още той.

Ако Бисеров и Главинков представят документи за произхода на средствата си, делото ще бъде прекратено, а запорите им вдигнати.
Ако обаче няма документи до още три месеца, Комисията за незаконно придобито имущество ще внесе делото в Софийския градски съд, но вече с искане за отнемане на техните пари.