Пресконференцията се наложи, след като президентът отказа да присъства на клетвата на Марковска в Конституционния съд днес и така тя не можа да стане негов член. Росен Плевнелиев обяви, че една от причините за решението му е получено писмо от прокуратурата.

Кожухарова потвърди, че информацията за разследването е изпратена тази сутрин от изпълняващия функциите на главен прокурор Бойко Найденов до президента и председателя на Народното събрание, предаде БТА.

Досъдебното производство не е спирано, но към момента няма привлечени като обвиняеми по него, каза още Кожухарова, като подчерта, че срещу Марковска не се води наказателно производство

Повод за разследването е сигнал, който съдържа данни за корупционно поведение и превишаване на права от страна на Георги Георгиев, който е в близки отношения с Марковска, макар тя да отричаше това. В този сигнал се съдържат данни, които бяха и част от сигнала, подаден в парламента - че Георгиев е употребил влияние при уволнението на служители на МВР по повод възникнал с него конфликт на пътя. Твърди се още за придобити множество имоти под формата на дарения и за указано влияние при вземане на решения по административни дела.

Според сигнала става дума за действия в период 2005 – 2010. Прокуратурата разследва две престъпления - за това, че Георгиев е предложил и дал дар на длъжностно лице в София, за да извърши или да не извърши действия по служба, което според Наказателния кодекс е подкуп.
Второто престъпление е за това, че е предложил или дал дар на лице, което твърди, че може да упражни влияние, което е престъпление за търговия с влияние.

Тепърва и Етичната комисия към ВСС ще проверява твърденията за Марковска, изнесени в медиите, за които тя даде противоречиви обяснения, някои от които бяха опровергани.