От информацията, публикувана след международното разследване, стана ясно, че представителят на България в Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР) e получил над 400 000 евро хонорари от азербайджанска компания.

Самият Митрев обясни, че наистина е получил тези пари, но за консултантска дейност преди да влезе в банката. Той бе категоричен, че всичко е законно

В позиция на "Гардиън" по този повод се казва:

"Калин Митрев ни осведоми за съмненията си, че от статията ни може да бъде разбрано грешно, че той е замесен в корупция и/или пране на пари в т.нар. "Азербайджанска пералня". Макар да не сме съгласни с твърденията на господин Митрев относно забележката му, заявяваме ясно, че статията не е имала подобно предназначение и че не сме искали читателите ни да стигнат до подобни изводи", заявяват от британската медия.

Разяснението на британското издание вече се включва в статиите му по темата.

След скандала от българското правителство заявиха, че засега няма да вземат отношение, защото само ЕВБР може да го отстрани или не, а оттам нямат позиция. От банката обаче отвърнаха, че само властите в България могат да вземат решение за съдбата на Митрев, защото той е със статут, равностоен на посланик и не е служител на ЕБВР.

Междувременно Европарламентът поиска разследване на изнесените данни, тъй като в него са замесени много хора и става дума за милиони.