Това съобщава в днешния си брой "Сега", позовавайки се на ненаименуван свой източник.

Проблемът бил, че от фонд "Работна заплата" са взети 12 милиона лева за предизборно увеличение с 30 лв. на месечния порцион в армията и на цивилните в министерството, считано от началото на април.

На 15 март министърът на отбраната Стефан Янев обяви, че служебното правителство е намерило финансови резерви, които да позволяват повишаване на порционните пари на военните.

Той допълни, че сега служителите на МВР вземат 120 лв. месечно за храна, а в армията се дават 90 лв., като от април сумите ще бъдат изравнени. Министърът така и не каза откъде ще вземе парите.

Дупката от 12 млн. лв. няма откъде да се запълни, а точно с тези средства е трябвало да се плаща на новите попълнения. Следващият военен министър ще трябва да работи с по-малко пари и не е ясно откъде ще попълни дупката в бюджета си, нито какво ще стане с хората, които издържат конкурсите за назначаване.

Финансовият проблем се появява точно когато армията прави пореден опит да попълни оголените си редици, обявявайки един от най-мащабните конкурси за военни.

Боеспособността на войската е на карта след неуспеха през 2016 г. да се назначат близо 740 войници. Кандидатите за тях се оказаха малко и неподготвени.

В последните дни на служебното правителство продължиха и рокадите по върховете на МО, без обяснение защо се правят, пише още "Сега".