В разговор с журналисти на борда на самолета, с който се връща в Рим след визитата си в Южна Корея понтификът каза, че заради здравословни проблеми няма да е в състояние пълноценно да изпълнява задълженията си.

Франциск, който е първият папа от Латинска Америка, дори заяви, че му остава само още две-три години живот. „След две или три години и след това ще отида в дома Господен”, заявил той, съобщи Фокус.

По време на пресконференция на борда на самолета, с който отпътува от Южна Корея, 77-годишният Франциск бе запитан за неговата популярност и за чувството, което тя поражда у него. "Приемам я като щедрост от хората. Вътрешно гледам да мисля за моите грехове, за моите грешки, за да не се възгордявам. Защото зная, че (популярността) няма да трае дълго. Папата допълни, че изживява тази известност "по-естествено отпреди", защото първоначално го плашела малко, предаде БТА.

По-късно днес стана ясно, че папа Франциск е дълбоко опечален от смъртта на трима свои роднини в пътна катастрофа в Аржентина, съобщи Ватикана. "Папата бе информиран за случилата се в Аржентина трагична злополука с някои членове на семейството му и е дълбоко опечален. Той моли всички споделящи болката му да се присъединят към него в молитва", заяви говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди. Загиналите са 8-месечно бебе и 2-годишно дете, както и майка им. Бащата Орасио Берголио, който е племенник на папата, е приет в болница в тежко състояние. Орасио Берголио е син на покойния брат на папа Франциск - Алберто.