Сред новите светци има две американки - Катери Текакуита, първата канонизирана индианка от САЩ, и майка Мариан Коуп, францисканска монахиня от 19 век, грижила се за прокажени на Хаваите. Американски индианци в традиционни облекла посрещнаха днес на площад "Свети Петър" изгрева на слънцето с химни в прослава на Катери.

На месата за провъзгласяване на новите светии присъства и американката Шарън Смит, чието чудодейно изцеление от панкреатит бе признато от Ватикана за едно от чудесата, извършени от майка Мариан - необходимо условие за канонизирането й. Катери, известна и като Лилията на мохоките (индианско племе от ирокезката група), е родена през 1656 година от баща ирокез и майка, приела християнството. Губи семейството си по време на епидемия от едра шарка. Тя самата оцелява, но лицето й е обезобразено от белези и почти губи зрението си. Покръстена е от йезуитски мисионери, отхвърлена е от индианците, преследвана е заради вярата си и умира на 24-годишна възраст в сегашна Канада.

Сред канонизираните днес е и филипинският тийнейджър Педро Калунгсод, загинал като мъченик за вярата през 17 век. Това е вторият филипинец, обявен за светец.

Папата изрази желание примерът на канонизирания днес френски йезуит Жак Бертийо, разстрелян през 1896 г. от въстаници в Мадагаскар, да укрепи духа на "многобройните християни, преследвани днес заради вярата им", информира Франс прес.

За светица бе провъзгласена и баварката Анна Шефер, починала през 1925 г. Прекарала цял живот на легло след получени тежки изгаряния, тя разпространява Христовата вяра сред местните селяни. Отличен бе и монахът Джовани Батиста Пиамарта, подпомагал млади дейци на италианската индустриална революция от края на 19-и век.

Бенедикт Шестнайсети причисли към светците и испанската монахиня Мария дел Кармен заради усилията й да бъде подобрено положението на жените работнички през същия период.

От началото на своя понтификат през 2005 г. сегашният папа е включил в църковния календар имената на общо 44 нови светци заедно с обявените днес. Канонизацията съвпада със заседанията на Съвета на епископите, опитващ се да засили влиянието на християнството в региони, където то е останало на заден план, отбелязва Асошиейтед прес. Няколко от новите светци са били мисионери и очевидно папата се надява да използва техния пример за засилване на влиянието на Римокатолическата църква в момент, когато в Африка и Латинска Америка католицизмът се конкурира с евангелистките църкви, на Запад се шири секуларизацията, а самата католическа църква е разтърсвана от скандали за сексуален тормоз от страна на нейни свещенослужители.