”Шпигел”: Ципрас и Савидис дължат много един на друг

stat
10:44  |  14 март 2018 | По света / Автор Красимир Тодоров /  
Иван Савидис нахлува на терена с пистолет Иван Савидис нахлува на терена с пистолет
Сн.: БТА

Списание "Шпигел" публикува обширен репортаж от Атина във връзка с разразилия се грандиозен скандал миналата неделя в Солун на дербито ПАОК-АЕК.
Както е известно, по време на което президентът на домакините Иван Савидис нахлу на терена с пистолет, заплашвайки съдията за отменен от него гол заради засада.

Впоследствие Савидис се извини за постъпката си, но все още не се е появил, въпреки че бе обявен за издирване от гръцката полиция. Според немското издание нахлуването на въоръжения крупен руски бизнесмен, собственик на ПАОК на терена е "потопило гръцкия футбол в дълбока криза и криело заплаха за страната".

Иван Савидис пристига в Гърция и купува ПАОК в момент, когато отборът е в криза през 2012 г. Само в рамките на няколко години той превръща клуба в големия фаворит за спечелване на първенството и сам стана "един от най-богатите и най-силни хора в страната".

В началото на своя възход Савидис е започнал като обикновен работник и стигнал до 30-а позиция в списъка на "Форбс" за най-богатите руснаци през 2013 г., което върви успоредно и с политическата му кариера като депутат от партията на руския президент Владимир Путин. Днес той притежава множество предприятия в Гърция, има и дяловото участие консорциума, закупил мажоритарния пакет от Солунското пристанище.

"Несъмнено бързият възход на Савидис бе изключително необикновен, той и Ципрас дължат много един на друг", коментира "Шпигел", изтъквайки, че Иван Савидис е закупил ПАОК без да плати милиони евро лихви за дълговете на отбора, като за целта се е възползвал от законова регулация на правителството на Ципрас за отписване на голяма глоба, наложена на Савидис. В замяна вестникът и телевизионният канал на Савидис са проправителствени, а самият той сравнява Ципрас с Путин.
Последно в По света


Борисов припомнил на Мей как Блеър се извинил за Саддам

Премиерът Бойко Борисов е заявил в Брюксел, че са нужни повече доказателства за вината на Русия за отравянето на Сергей Скрипал и не мисли да отзовава дипломати