Това съобщиха от Светия синод на Българската православна църква.

На траурната служба е присъствал и патриарх Неофит, който се е помолил за упокоение на душите на жертвите в храма "Св. Неделя", станал преди 90 години лобно място на 134 души, както и още хора, починали по-късно от раните си.

Атентатът е извършен по време на опелото на ген. Константин Георгиев, който е прострелян смъртоносно на 14 април в градинката пред храма „Св. Седмочисленици".

Годишнината бе на 16 април, но панихидата бе отложена за днес, тъй като Църковният канон не позволява подобни възпоменания да се извършват през Светлата седмица след Великден.

Целта на атентата е била да бъде убит Цар Борис III. Терористичният акт е дело на тогавашната БКП.

Панихидата е била отслужена от Браницкия епископ Григорий - викарий на патриарх Неофит.

В словото епископ Григорий е припомнил нечувания и безпримерен терористичен акт, посегнал на човешкия живот под купола на храма, когато е звучало Словото Божие.
Това е станало на Велики четвъртък, когато Господ Исус Христос е основал Тайнството на Тайнствата - светата Евхаристия, която съединява човека с Бога.

Епископ Григорий е отправил и молитва Бог да пази занапред българския народ от кръвопролития и от всякакво посегателство на над най-ценния дар - човешкия живот, който само Бог, който го е дал, може да отнеме в свое време.

В заупокойната служба са участвали също другият викарий на патриарха - Тивериополският епископ Тихон, Софийският протосингел Ангел Ангелов и свещениците от храма "Св. Неделя".

На събитието присъстваха стотици хора, сред които и много роднини и наследници на загиналите в атентата. Те поднесоха цветя в памет на жертвите.


*Атентатът е извършен на 16 април 1925 г., Велики четвъртък, когато група крайнолеви дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП) взривява покрива на църквата „Света Неделя“ в София. По това време в нея се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите. Специалната цел на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително и цар Борис III, който не е присъствал.