Американският министър на търговията Уилбър Рос заяви днес, че няма нищо нередно в неговата инвестиция в транспортна компания, която има връзки с приближени до руския президент Владимир Путин. Фактът, че Сибур е руска компания, не означава, че е има нещо лошо в нея, казва Рос, цитиран от Би Би Си.

Чрез офшорни фирми Уилбър Рос притежава дял от транспортната компания “Навигатор“ (31% от капитала), регистрирана на Маршалските острови, която има общ бизнес със “Сибур“ – най-голямата нефтохимическа компания в Русия, притежавана от Генадий Тимченко и Кирил Шамалов – съпруг на дъщерята на Путин  - Катерина Тихонова.

Рос, милиардер и близък приятел на Тръмп, запазва дела си в “Навигатор“, след като встъпва в длъжност като министър на търговията през тази година, въпреки че голяма част от бизнес партньорите му са под американски санкции от 2014 г., включително Генадий Тимченко.

Фирмени документи сочат, че отношенията между “Навигатор“ и “Сибур“ са от 2014 г., когато САЩ и ЕС налагат санкции върху Русия заради анексирането на Крим. Оттогава “Навигатор“ печели над 68 милиона долара от сътрудничеството си със “Сибур“.

Инвестиционната фирма на Рос - WL Ross, започва да изкупува дялове от “Навигатор“ през 2011 г. Тогава Шамалов започва да инвестира в до този момент държавната “Сибур“.

Година по-късно 29-годишният Шамалов вече е зам.-директор на нефтохимическата компания, а WL Ross получава мажоритарен дял в “Навигатор“, като купува акции за още 110 милиона долара от фалиралата банка “Лемън брадърс“. През 2013 г. пък Кирил, който е син на близък приятел на Путин, се жени за дъщеря му.

"Сибур“ получава подкрепа от Кремъл многократно, пише в. "Гардиън".  През 2015 г. компанията получава заем на стойност 1.75 милиарда долара с лихва, три пъти по-ниска от пазарната. През 2014 г. Кирил Шамалов увеличава дела си в “Сибур“, като плаща със заем от държавната Газпромбанк, където брат му Юрий Шамалов е в борда на директорите, разкри по-рано мрежата за разследване на корупция и организирана престъпност. С 1.3 милиарда долара той купува дела на Генадий Тимченко, върху когото са наложени американски санкции.

Руският холдинг Сибур заяви в отговор, че от налагането на западните санкции срещу един от акционерите му - Генадий Тимченко през 2014-а - бизнес партньорите на компанията са направили всички необходими проверки за всякакви възможни нарушения на санкционния режим и такива не са установени.

“Навигатор“ на Уилбър Рос работи също с венецуелската държавна нефтена компания PDVSA по време на погромите на властите над опозицията, твърди “Гардиън“. През август Тръмп наложи санкции върху PDVSA.

Според разследването американски танкери са доставяли на пристанището в Антверпен, Белгия, втечнен газ от Русия, съобщава белгийското издание Le Soir, цитирано от "Инвестор".

Разследването показва, че в Антверпен е имало четири доставки на втечнен газ с танкери на компанията "Навигатор" (Navigation Holdings).

Сръбски министър в "Парадайз пейпърс"


Името на сръбски министър също се появи в разследването за "Парадайз пейпърс" (Paradise Papers), съобщи Танюг. Ненад Попович обаче обясни, че не е регистрирал в офшорни зони нито една своя компания.

"Всичките ми компании са регистрирани в Русия и Европа. И което е най-важно, всичките си компании съм декларирал като човек, заемащ държавен пост в Агенцията за борба против корупцията в Република Сърбия", заяви Попович.

Министърът подчерта, че е регистрирал цялото си имущество в Агенцията за борба с корупцията и че е придобил богатството си, преди да стане министър.

В документите, публикувани вчера от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) във Вашингтон, се посочва и името на Попович, сръбски министър без портфейл. Документите показват, че Попович притежава имот, който струва най-малко 75 милиона долара, а неговата пазарна стойност е над 100 милиона долара, с което той убедително е най-богатият сръбски политик.

В разкритията се споменава изтъкнатият шведски бизнесмен Лейф Остлинг, който е бивш главен изпълнителен директор на производителя на камиони Скания (Scania), собственост на германската група Фолксваген (Volkswagen).

В интервю за разследващо предаване на телевизията снощи Остлинг се защити, отричайки да има активи в нискоданъчните убежища Люксембург и Малта.

При кралицата всичко било законно


Херцогство Ланкастър, което управлява частни активи на британския монарх, също замесена в скандала, заяви, че всички инвестиции, направени от името на кралица Елизабет Втора са минали пълна одитна проверка и са изцяло законни.

"Всичките инвестиции са минали пълна одитна проверка и са изцяло законни", се се посочва в изявление, според което кралицата доброволно плаща данъци върху всички приходи, които получава от херцогството.

Разбра се, че 13 млн. британски лири от личното имущество на кралицата са минали през офшорни зони.

Москва омаловажи разкритията

Руски политици омаловажиха разкритията на "Парадайз пейпърс" (Paradise Papers) за укриване на данъци, засягащи руски личности или компании, заявявайки, че всичко е законно и лишено от политически мотиви.
Тези информации целят да предизвикат емоции с неясни формулировки, коментира пред руската агенция РИА Новости председателят на комитета по международните въпроси на Съвета на федерацията Константин Косачов. Тези информации са фантасмагории, посочи той.

Според изнесените данни ВТБ банк, втората по големина руска банка, срещу която действат американски санкции, е инвестирала в Туитър (Twitter).
Подразделение на Газпром, руския енергиен гигант, е финансирало, чрез посредничеството на офшорна компания, инвестиционна платформа, а тя пък притежавала дялове във Фейсбук (Facebook), се посочва в "Парадайз пейпърс".
Двете операции са свързани, според тези сведения, с руския милиардер и инвеститор Юрий Милнер.