Решението бе взето на работна среща в областната администрация в Пазарджик, като мерките ще започнат да се изпълняват от 22 април, предаде БНР. В Панагюрище започва оглед на отсечките, включени в пакета от мерки за пътна безопасност.

Малкият Петьо Гевечанов бе блъснат на 14 април вечерта, докато кара колело на ул. "Павел Хаджисимеонов" в Панагюрище. 44-годишният бизнесмен Цветан Пъков, който се оказа рецидивист на пътя, е карал колата си "Ауди Q7" с над 100 км/ч. Той навлязъл в платното за насрещно движение, където блъснал Петьо и го влачил около 70 м. Детето загина на място.

Над 8 хиляди души са подкрепили до момента петицията в интернет за справедливи наказания на убийците на пътя и за промяна на законодателството след смъртта на Петьо.

Петицията събира подписи и в София, Пловдив и Панагюрище. В подкрепа на родителите на Петьо Гевечанов в Пловдив се проведе протест, на който стотици хора поискаха тежка присъда за шофьора - 30 години.

По най-натовареното трасе в Панагюрище, улица "Павел Хаджисимеонов“, където Петьо стана жертва на високата скорост, ще бъдат изградени повдигнати пешеходни пътеки.

"Това е шосето, което най-много предизвиква страстта на шофьорите към високата скорост"
, каза кметът Никола Белишки.

Освен на ул. „Павел Хаджисимеонов“, повдигнати пешеходни пътеки ще бъдат изградени още и на улиците „ Райна Княгиня“ и „Нистор Ружеков“, които също са стратегически пътни артерии.

По искане на кмета се предвижда и видео наблюдение на изхода и входа на село Попинци, където също се отчитат голям брой пътни инциденти.

Целта е да се ограничат пътните произшествия в общината и да се дисциплинира поведението на пътя.

Пазарджишкият окръжен съд остави за постоянно в ареста Цветан Пъков.
Като мотиви за задържането съдия Ирина Джунева изтъкна, че той е обществено опасен от гледна точка на Закона за движение по пътищата, може да извърши друго престъпление или да се укрие.