Паметникът, който е една от най-важните софийски забележителности, беше свален през септември от постамента за реставрация, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС. Тя се осъществява със средства от руската хуманитарна фондация "Поколения", която е заделила сумата от 500 000 евро. По-рано реставраторите обявиха, че ремонтът ще продължи до декември тази година, т.е. един месец по-дълго, отколкото се предвиждаше предварително. Проблемът е, че състоянието на монумента се е оказало по-лошо от очакваното.

В същото време скулпторът професор Велислав Минеков определи реставрацията като "вандализъм". Според него почистването на паметника с помощта на киселина, заедно с подмяната на краката на коня, ще оставят видими следи по него.

От своя страна, председателят на Строителната палата и ръководител на реставрацията Светослав Глосов обвини Минеков, че политизира проблема. Той твърди, че прочутата скулптура се намира в двора на ателие.
"Откакто е свален паметникът са готови единствено калъпите за отливки на нови крака за коня. Няма никакъв шанс краката на коня да се реставрират и подсилят и затова ще му се сложат нови", заяви Марин Марков - ръководител на леярско ателие, пред БНТ. Огромните пукнатини били неспасяеми. Новият постамент и крака ще позволят и нова, по-голяма конструкция.

Паметникът на Цар Освободител е една от най-добрите работи на известния италиански скулптор Арналдо Дзоки. Той е открит тържествено през 1907 година, припомня още ИТАР-ТАСС.