Тарас Шевченко е символ на днешна независима Украйна. Делото и съдбата на Шевченко са потвърждение и на общата историческа съдба на българския и на украинския народи, каза Росен Плевнелиев в тържественото си слово.

Държавният глава сравни делото на патриарха на българската литература Иван Вазов с това на Тарас Шевченко. И двамата са живели във време, родило стихосбирки като "Кобзар" и "Епопея на забравените", посочи Плевнелиев.

По думите на президента, наследството на Шевченко доказва нестихващия порив на украинския народ към правото да живее и да работи в независима, етническа пъстра, но единна Украйна.

"Порив на народ, достоен и днес за свободата си и за правото си на самоопределение, което е отстоявал и народният поет и художник Тарас Шевченко", каза още президентът Росен Плевнелиев.

Украинският президент Петро Порошенко изрази признателност за осъществяването на проекта на художествената композиция на Тарас Шевченко в българската столица.

"Отдаваме почит на великия син на украинския народ. За всеки украинец Тарас Шевченко е духовен ориентир на нацията и неразделна част от нейното съзнание", каза Порошенко, според когото монументът въплъщава образа на Украйна - млада и енергична, която днес върви по пътя на Европа.

На церемонията присъстваха Петър Стоянов (президент на България в периода 1997-2002 г.), парламентаристи, представители на дипломатическия корпус и на украинската диаспора в България.

Президентът на Украйна Петро Порошенко и придружаващата го делегация се срещнаха снощи с украински войници в базата на Военномедицинска академия в град Хисаря, предаде БТА.

Те са настанени в санаториума по линия на Доверителния фонд на НАТО за долекуване и рехабилитацията на украински военнослужещи.

До момента 18 украински военнослужещи са преминали възстановяване в България.

Пред сградата на санаториума в Хисаря имаше украински граждани, които очакваха Порошенко.

По покана на държавния глава Росен Плевнелиев, президентът на Украйна Петро Порошенко бе на еднодневно официално посещение в България. Той се срещна и с министър-председателя Бойко Борисов.