От години около двата обекта стават инциденти, които застрашават живота на преминаващите, но Столичната община досега не намираше пари, за да ги премахне.

Предстои да се премахнат части от Паметника на НДК, уточни главният архитект на София Петър Диков пред "Фокус". Ще бъде премахната част от допълващата метална конструкция, която е носила гранитната облицовка, крилото в горната част на паметника, бетоновата плоча на върха на паметника и осем бетонови панели, които са в източната част на паметника и затварят долната част от основната метална конструкция.
Бетонът от паметника на НДК ще отиде на сметището, а металът ще се предаде на вторични суровини и приходите от него отиват в Столична община, посочи арх. Петър Диков.
По предварителни данни се очаква да бъде демонтирана над 1000 тона метална конструкция.

С
поред арх. Диков започва подготовка на площадката, където трябва да има предварително почистване, както и изграждане на скеле в четвъртък, а същинското премахване на конструкцията трябва да започне в понеделник.


Преди месец кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че обществото трябва да реши дали паметникът да остане. По думите й най-важното е той да бъде обезопасен и прогнозира, че до края на лятото ще бъдат свалени металните конструкции и пространството около него ще бъде разчистено. Едва след това ще бъде подложено на обществено обсъждане какво да се прави по-нататък.
Дебатът "за" и "против" паметника върви отдавна в обществото, поставяйки под съмнение художествената му стойност и идейно внушение, но пък характерен за времето на социализма, когато е създаден.

Монументът бе поставен пред НДК през 1981 г., за да ознаменува честването на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Той обаче не бе разбран още навремето. Казват, че след откриването му Тодор Живков маршрута си, за да не се дразни, минавайки  покрай него.
След 1989 г. паметникът  започна бавно да се руши, което предизвика в последните години редица инциденти. Последният инцидент беше в началото на лятото, когато няколко деца се изкатериха по монумента и като по чуди нямаше пострадали.

Според първоначалната идея паметникът е съставен от три тела, символизиращи миналото, настоящето и бъдещето. На всяко тяло има по една композиция, свързана с една от трите теми, като акцентът е поставен върху историята и културата на България. Монументът завършваше с крило, символизиращо полета. По паметника имаше фрази на Вазов, Ботев и Левски: "Времето е в нас и ние сме във времето", "Върви народе, възродени" и "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира".

Общината подготвя и проект за цялостен ремонт на градинката пред НДК, стана ясно още от думите Диков. Предвиждат се нови настилка, поливна система, алпинеуми и детски кътове. Финансирането ще е европейски пари по  оперативна програма "Регионално развитие". Този проект ще върви паралелно и с проекта за ремонт на бул. "Витоша", който трябваше да бъде извършен това лято, но беше отложен. Двата проекта са за 5.5 млн. лв. и ремонтите трябва да стартират напролет.

В следващите месеци ще бъде демонтирана и шатрата до Централната гара, така че до зимата няма да я има, прогнозира още Петър Диков преди дни пред БНТ. Платнището ще бъде дадено на министерството на спорта, което ще го използва за спортни събития.
То беше поставено по времето на кмета Стефан Софиянски през 2003 г., и освен неестетично често предизвиква инциденти. Конструкцията струва 1,6 млн. лв. и е с гаранция 20 г.
През тази зима натрупал се сняг скъса шатрата и тя падна върху минувачи. През февруари Йорданка Фандъкова издаде заповед за демонтиране на съоръжението.