От партийната организация в града настояват за публична позиция на БСП по повод оскверняването на паметника в града. 

На 1 май на монумента беше нарисуван с шаблон и спрей лика на Георги Димитров – символ на комунизма.

По-рано от ръководството на СДС-Бургас разпространиха до медиите запис от видеокамери на вандалите, осквернили паметника на жертвите от комунистическия режим, който се намира в градинката срещу Апелативния съд.

След публикуването на видео записа граждани разпознаха в лицето на немаскираната жена бившата директорка на вечерната гимназия в Бургас Малина Сейкова. Тя е член на БСП и майка на зам.-председателя на партията в града Тодор Ненов.

"Безспорно е, че майката на заместник-председателя на Общинския съвет на БСП - Бургас е охранявала и подпомагала извършителите, изрисували лика на Георги Димитров върху монумента. Дори синът й Тодор Ненов я подкрепи с думите: „Тя си има своя замисъл” и „Нека СДС не прави жертва всеки, осъден от Народния съд”, пише в съобщение до медиите СДС-Бургас.

"Заради поведението на зам.-председателя на Общинския съвет на БСП – Бургас и видната активистка Малина Сейкова, както и очевидната стройна организация и подготовка на вандалския акт, БСП ясно трябва да заяви позицията си, заявяват още от синята партийна централа.

Сейкова обаче твърди, че се е озовала в неправилното време на неправилното място и е станала случаен свидетел на вандалския акт.

Видеото е заснето в 5,16 часа сутринта на 1-ви май. На записа се вижда, че на място има две момчета, а отстрани е майката на зам.председателя на БСП -Бургас Тодор Ненов.

Пред БургасИНФО Ненов каза, че в момента е в Лондон и ще вземе категорично отношение като се срещне с майка си при завръщането си.

Вчера от прокуратурата се самосезираха по случая. Ако бъде установена самоличността на лицата от записа те ще бъдат съдени за хулиганство, коментираха от прокуратурата в Бургас. Законът предвижда затвор до 2 години или пробация.

Въпреки че монументът беше старателно почистен, ликът на Георги Димитров, макар и избледнял, все още прозира върху паметника на жертвите на комунизма.