Рашидов обаче е и "за" възстановяването на мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк, но не на това място. Според него не бива двата паметника да се обвързват.

"Запазването на паметника "1300 години България" и възстановяването на мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк при НДК не трябва да се противопоставят", заяви министърът на културата по време на парламентарния контрол, цитиран от БТА. Така той отговори на депутатския въпрос на Велизар Енчев.

В края на миналата година Столичният общински съвет гласува монументът "1300 години България" да бъде демонтиран и фигурите от композицията да бъдат временно преместени в Музея на София. Идеята беше на негово място да бъде възстановен събореният от комунистите през 1977 г. войнишки паметник.

Министерството на културата ще отстоява позицията за обогатяване на композицията северно от НДК с убедително архитектурно-пластично решение, което да включва различните паметни знаци, обяви сега Рашидов.

Решението на Специализирания експертен съвет по изобразително изкуство към министъра на културата, утвърдено от четирима министри, е паметникът "1300 години България" да остане и да бъде възстановен или да бъде променен - само със съгласието на автора проф. Валентин Старчев.

Промени и реконструкции на паметника са възможни само със съгласието на автора - това е становището и на дирекцията "Авторско право" в МК, посочи Рашидов.

Министърът подкрепя възстановяването на мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк при НДК и дори намира, че искането за това е закъсняло.

Не е съгласен обаче то да се обвързва с разрушаването на паметника "1300 години България", както и с противопоставянето при търсенето на решения на двата проблема.

Велизар Енчев благодари за мнението на Вежди Рашидов, като коментира, че тази позиция не е идеологически натоварена.

"Всяко творение на изкуството трябва да остане на своето място - който посяга на тези символи, не се различава от талибаните. Само вандали посягат на паметници", заяви Енчев, според когото решението на СОС не трябва да влезе в сила.