Художникът Светлин Русев излезе с писмо в защита на творбата и заедно с други поддръжници ще блокират кръстовище в центъра на София.

"Чисто духовно убийство! Нещо, което е изградено, нещо, което е национална памет, нещо, което носи историческа и художествена стойност, да бъде ликвидирано”, коментира Русев.

"Това е едно тоталитарно вземане на решение, защото не е взето под внимание мнението на специалистите, хора с образование”, заяви Людмил Димитров  от Инициатива „За запазване на 1300 години България” пред Нова телевизия.

Според протестиращите запазването му нямало да спре възстановяването на съборения заради „1300 години България” войнишки паметник на първи и шести полкове.

"Не трябва да ги противопоставяме! Място за войнишкия паметник има, има проекти за неговото изграждане, в краен случай би могло да бъде възстановен в тази градинка. Но не бива да махаме паметник, за да слагаме друг”, заяви Людмил Димитров.

Защитниците на творбата на професор Валентин Старчев се събират пред паметника в 18 часа. Според тях културната и историческа ценност трябва да бъде запазена. Подкрепа изразиха и Съюзът на българските художници и този на българските архитекти.

Според Столичната община обаче решението е взето и не подлежи на обжалване.

Решението паметникът да бъде премахнат бе взето през 2014 г. от Столичния общински съвет. Тогава авторът подаде жалба, но съдът не я уважи.

Наскоро кметът Йорданка Фандъкова съобщи, паметникът ще бъде демонтиран това лято, а ценните части от монумента ще се пазят в музей.

Предвижда се на мястото на монумента да бъде възстановен мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк в Балканските войни и Първата световна война.

Архитектурно-монументален комплекс "1300 години България" е издигнат по повод 1300-годишнината от създаването на българската държава. Той е построен за рекордно краткия срок от 8 месеца във връзка с откриването на НДК през 1981 г. Автор на монумента е проф. Валентин Старчев. Композиционните фигури са високи 7 метра, а целият паметник извисява ръст на 35 метра. След 1989 г. монументът започна да се руши.

В края на февруари 2015 г. тогавашният министър на културата Вежди Рашидов също се противопостави на местенето на монумента и се обяви за възстановяването му. Токова бе и мнението на Специализирания експертен съвет по изобразително изкуство към Министерство на културата.

Рашидов обаче е и "за" възстановяването на мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк, но не на това място. Според него не бива двата паметника да се обвързват.

"Градя музеи, а не ги руша, историята не може да се изтрие с гума - и не бива", заяви година по-късно отново Вежди Рашидов по повод депутатски спор за къщата-музей на Георги Димитров и къщата на Тодор Живков в Правец.

"Паметниците от социализма не бива да се местят, а да се преосмислят", такава е позицията и на проф. Йорг Хаспел - един от най-големите европейски специалисти по паметници от социализма и президент на Международната организация за опазване на паметниците на културата ИКОМОС за Германия, който бе в страната ни преди две години за да настоява за спасяване на паметника на Бузлуджа.


АНКЕТА: Да бъде ли демонтиран паметникът пред НДК?