Още от сутринта работници започнаха да събарят монумента, който се руши от години.  

С оксижен се режат металните пластики, за да бъдат отделени.
Те са от метал и тъй като са произведения на изкуството ще бъдат запазени и изложени в Националния исторически музей. Останалата част ще бъде съборена, съобщи bTV.

Решението за премахването на паметника беше взето през декември 2014 г. от Столичния общински съвет. Последва обжалване, но в крайна сметка Върховният административен съд го потвърди окончателно.

През май кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че паметникът ще бъде демонтиран до края на лятото. Композиционните фигури са високи 7 метра, а целият паметник извисява ръст на 35 метра.

В защита на монумента се проведоха два рехави протеста. На втория - на  27 юни, стотина души се събраха, за да направят жива верига около него и блокада на бул.„Патриарх Евтимий“ и „Витошка“. Сред защитниците му беше художникът Светлин Русев, който го нарече духовно убийство. И на двете прояви обаче не присъства авторът на паметника - проф. Валентин Старчев.

Архитектурно-монументалният комплекс е изграден само за 8 месеца през 1981 г. Посветен е на навършилите се тогава 1300 години от създаването на България. 
На това място преди това е имало казарма, както и паметник на загиналите от Първи и Шести пехотен полк.

Вижте историческо видео - как Тодор Живков открива монумента:




АНКЕТА: Трябваше ли да бъде демонтиран паметникът?