Той бе арестуван на 27 януари. На специален брифинг от МВР обявиха, че Райфъла стои зад престъпна група, която е направила опит за убийство, извършила е няколко палежа на автомобили и е съпричастна към други престъпления.

Заедно с бизнесмена бяха задържани още няколко души - извършители и помагачи на палежите на автомобили и опита за убийство на д-р Аргир Гяуров, собственик на медицински център "Хипоталамус". Гяуров бе наръган 9 пъти с нож пред дома си миналата година, но оцеля.

"Делото срещу мен е политическа поръчка, всичко е пълна инсинуация, невинен съм", каза Атанас Червенков на влизане в съдебната зала, цитиран от Радио Пловдив.

Съпругата му Ева също заяви категорично, че мъжът й няма нищо общо с отправените към него обвинения и също заподозря политически натиск върху него.

"Мъжът ми е голям бизнесмен, той няма никаква конкуренция в бизнеса" – гневно възкликна Червенкова.

Днес заедно с Райфъла пред магистратите застана и Васил Василев, който е обвинен за палеж на автомобил.

Според адвокатите им не са събрани достатъчно доказателства, които да сочат, че техните подзащитни са извършили тези престъпления. Те поискаха по-леки мерки за неотклонение „Парична гаранция” или „Домашен арест”, но исканията им не бяха уважени от съда. Магистратите наложиха най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", тъй като има реална опасност Червенков и Василев да се укрият или да извършат друго престъпление, съобщи "Фокус".

Наложената мярка може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Пловдивския окръжен съд, като ако това се случи делото е насрочено за 5 февруари от 15.30 часа.

На излизане от съдебната зала Райфъла каза, че ще обжалва наложената му мярка и няма да стои в затвора.

Атанас Червенков е известен в Пловдив като собственик на частната бърза помощ "Хипократ" и пазара на улица "Младежка", управлява и други бизнеси, припомня Дарик. Той бе сред основателите на пловдивската организация на ПП "България без цензура", но напусна партията на Николай Бареков с мотива, че "ББЦ е корпоративно предприятие, в което се наливат пари, за да се произведе политика, тип "Бързо хранене".