Осмокласничката в столичната 157-ма гимназия "Сесар Вайехо" загина в сряда около 18.20 ч., след като паднала в шахта при опит да си направи селфи.

"Работим по всички версии по случая, но най-вероятно се касае за инцидент. Трябва да се говори ежедневно и постоянно за опасностите, които тези нови тенденции и увлечения на младите, ги водят към тези селфита. В миналото имаше и случай в депото на кв. „Слатина“ с такава мода да се качват на вагоните на локомотивите, които са в престой, за да си правят селфита. Образуваше се волтова дъга и за 3 години там имаше три смъртни случая", заяви пред журналисти зам.-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

По думите му, родителите трябва да разговарят с децата си и да им обяснят много внимателно последствията от навлизането в такива обекти.

От Министерството на здравеопазването, чиято собственост е недовършената сграда на територията на УМБАЛ „Александровска“, съобщиха, че до смъртта на 14-годишното момиче се е стигнало, след като компанията й е разрушила оградата  и пренебрегвайки поставените забранителни табели, се е качила на недовършената постройка на Научния институт по педиатрия.

Обектът се охранява денонощно от фирма, с която е сключен договор след процедура по Закона за обществените поръчки. Инцидентът се е случил в момент на предаване на дневното дежурство.

От охранителната фирма съобщиха, че ежедневно пресичат опити на малолетни и непълнолетни да нахлуват на територията на обекта. Многократно са сигнализирани и органите на МВР, като охранители са предавали задържани от тях лица на 4 РПУ.

Заради нарушената цялост на поставените оградни съоръжения в част от обекта, както и невъзможността за захранване с ток нощно време, е водена кореспонденция през 2016 година между охранителната фирма и МЗ с цел подобряване на сигурността в района.

Същата година отново е възстановена целостта на оградите, но запазването им е невъзможно заради постоянните вандалски набези. Въпреки предприетите мерки за затягане на сигурността, опитите за проникване не престават.

След трагичния инцидент Министерството на здравеопазването съдейства активно на разследващите органи за изясняване на всички обстоятелства около злополуката.