Озоновата дупка се свива и ще изчезне до 2060г.

stat
13:16  |  7 януари 2018 | По света / Редактор Димитър Михайлов /  
Озоновата дупка е една от причините за топенето на ледниковите шапки на планетата Озоновата дупка е една от причините за топенето на ледниковите шапки на планетата
Сн.: Shutterstock

Озоновата дупка се сви и в атмосферата има много по-малко хлор, отколкото през 2005 г., благодарение на забраната на вредни химикали.
Това съобщи в. "Индипендънт", позовавайки се на изследване на НАСА и цитиран от "24 часа".

Спътникови снимки от миналата година показват, че озоновата дупка е започнала да се затваря и напълно ще изчезне до 2060 г.

Досега не беше ясно дали намаляването на озоновата дупка е пряк резултат от Протокола от Монреал, подписан от всички държави в света през 1985 г. С него бяха забранени хлорофлуоровъглеродите, изчерпващи озона от земната атмосфера.

Дългосрочни спътникови наблюдения на НАСА сега показаха 20-процентно намаляване на нивата на хлора в земната атмосфера, в сравнение с 2005 г.

Това е първото доказателство, че обединените действия в световен мащаб имат огромно въздействие върху планетата ни.

Учените от космическия център "Годард" за първи път са използвали измервания на химическия състав в озоновата дупка, за да потвърдят не само че изчерпването на озона намалява, но и че това се дължи на спада на хлорофлуоровъглеродите.

Озонът е безцветна комбинация от три кислородни атома. Високо в атмосферата - на 11 до 40 км над Земята, той предпазва повърхността от ултравиолетовите лъчи, които предизвикват рак и увреждат посевите.

Хлорофлуоровъглеродите се използваха в аерозолите, хладилниците, климатиците, опаковъчните материали. Те са толкова вредни, защото се издигат до стратосферата, където ултравиолетовата светлина от Слънцето ги разгражда и се освобождава хлор, а той унищожава озоновите молекули.

НАСА наблюдава постоянно озоновата дупка със спътника "Аура" от 2005 г.



Последно в По света


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.