Георгиева е провела вчера среща с федерациите по зимни спортове, на която са направени изводи след края на олимпийските игри, съобщи БТА.

В Сочи участваха 18 български състезатели, от които единствено сноубордистката Александра Жекова постигна престижното 5-то място.

Спортният министър оцени постижението на Жекова с думите:

"Саня Жекова ни накара да не се чувстваме толкова малки, толкова недобре, толкова неудобни. Това е факт. Нейното представяне, участие, постижение беше много категорично, за да можем да се хванем за него и да кажем, че като цяло се чувстваме прилично, поносимо и не сме чак толкова засрамени. Но една Саня Жекова не можем да я припознаем, преди това да я натоварим да ни изнесе на правилното трасе".

Мариана Георгиева обаче бе категорична, че основният проблем за резултатите от Олимпиадата е сбърканата методика.

"Аз мисля, че вече имам някакъв портрет във вашите очи. Не мога да бъда обвинявана в едни розови очила или пък в щадящи действия и щадящ изказ. Но обичам конструктивизма с критика, самокритика, плюса и минуса. Проблемите са диалектически, във взаимовръзка. Искам да не нападам и да не говоря непремерено. Това, което казах в блиц извода - сбъркана методика", заяви в типичния си стил спортният министър, цитирана от в. "Сега".

Според Мариана Георгиева проблемите са свързани с треньори, спортни психолози и лекари, както и с поведението на треньори и състезатели.

"Има какво да се прави за следващата олимпийска подготовка и като го върнем назад в отчета за четирите години, значи нещо не е правено. Имената нямат значение. Фактите са много важни и ако тях подреждаме правилно", каза Георгиева.

Тя допълни, че има проблем и с базите, затова над 40 милиона лева ще бъдат дадени за ремонт на вече съществуващи спортни съоръжения в страната.

"Аз като внимавам, говоря бавно или премълчавам. Не е в мой интерес, а е от моя отговорност да щадя федерациите, защото както се казва те са консумирали вина, ама не е самостоятелна. Няма да скрия, че самоцелно даване на пари не е оправдано. Аз им казах: "Ще подписваме договори... новото финансиране ще бъде в тази концептуална рамка на политиката на министерството - категоризация и европейски стандарти. Досещате се, нали? Позволете ми по ръба да говоря", заключи Мариана Георгиева.

Всичко за Сочи 2014