Делото е разпределено на съдия Пламен Колев. От протокола на сайта на Висшия съдебен съвет става ясно, че случайното разпределение е проведено от шефката на Гражданската колегия на СГС Богдана Желявска.

Това става, въпреки изричните указания на ВСС делата в Търговското отделение да не се разпределят от нея, а от шефа му Иво Дачев, пише „Правен свят“.

По повод на отвода от СГС заявиха в позиция: "Мотивите на съдия Румяна Ченалова за отвод по делото са свързани с образуваното срещу нея дисциплинарно производство. Това изисква избягване на всякакво съмнение относно безпристрастността на съда".

А за разпределението на делото коментарът на съда бе: "Със заповед на председателя на СГС разпределението на делата бе извършено от съдия Богдана Желявска, поради отсъствие на съдия Николай Димов и съдия Иво Дачев, които са в платен годишен отпуск".

Отводът на съдийката, срещу която заради случая започна дисциплинарно производство, е поискан в петък от "Белведере дистрибуция".

Пред "Правен свят" Здравка Угринова, съдружник в адвокатското дружество, което представлява "Белведере", разясни мотивите, с които са поискали отвод:

"Съдия Ченалова демонстрира предубеденост по предмета на делото. Ние сме още в много ранен етап – размяна на книжа, нито са събирани доказателства, нито е изслушана експертиза. С изявлението при изслушването ѝ от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет съдия Ченалова показа, че няма как да е безпристрастна и непредубедена".

Адвокат Угринова посочи, че в молбата на "Белведере дистрибуция" не се иска отвод само на Ченалова, но и на целия Софийския градски съд.

Причина за това е официалната позиция по казуса с фалита на двете дъщерни на френската "Белведере" дружества, която бе публикувана на сайта на СГС от името на целия съд. Според адвокат Угринова тази позиция показва предубеждение на целия СГС.

Седем посланици от ЕС с остро писмо за съдебната система