Това съобщиха Асошиейтед прес и ДПА, като се позоваха на министерството на външните работи в Рим, предаде БТА.

Двама от похитените италианци - Елизабета Розаспина и Джузепе Сарчина, работят за миланския вестник "Кориере дела сера", а останалите двама - Доменико Куирико и Клаудио Моничи - съответно за "Стампа" и католическия "Авенире".
Автомобилът на журналистите бил нападнат на шосето, свързващо Зауия с намиращия се на 50 км Триполи. Според италиански медии похитителите позволили на Моничи да се обади по телефона си до Италия и да каже, че четиримата са добре.

Междувременно френски медии, на които се позовава ИТАР-ТАСС, съобщиха, че днес, по време на боевете за Триполи, са били ранени двама френски журналисти - фоторепортер на седмичника "Пари мач" и оператор на телевизия "Франс-2". Двамата били улучени от куршуми, докато снимали в зоната на сраженията около превзетата от бунтовниците резиденция на Кадафи "Баб ал Азизия". Животът им е извън опасност.

През април двама известни чужди журналисти бяха убити по време на обсадата на либийския град Мисрата.

По-рано днес световните агенции съобщиха, че трисетината чуждестранни журналисти са били освободени от хотел „Риксос” в Триполи, където бяха затворени през последните дни. Опозиционните сили посочиха по-рано, че извършват маневри в опит да отблъснат силите на Кадафи от района на хотела. Едно от предположенията е, че Кадафи се укрива в бункер под хотела. Досега репортерите бяха блокирани в него и това затрудняваше предаването на информация за случващото се.

Либийските бунтовници водят ожесточено сражение с най-висшия военен от силите на Муамар Кадафи във ферма в Триполи, предаде Ройтерс, като се позова на техен говорител. Абдул Рахман ас Сайд, началник на генералния щаб на либийските въоръжени сили, командва лично отбраната на сградата. Бунтовниците освен това откриха директора на кабинета на Кадафи Башир Салех и четирите му деца в сграда в столицата. Салех се бил дегизирал в суданска носия.

Наред с това силите на Кадафи са обкръжили и бомбардират крайбрежния град Заура в Западна Либия, чийто център от три дни е под контрола на бунтовниците. Родният град на Кадафи - Сирт и ключови бази в южната част на Либия остават под контрола на Кадафи, допълва Би Би Си.

Междувременно беше съобщено за започнали нападения на дипломатически мисии и мародерства в либийската столица, след като силите на опозицията я превзеха почти изцяло. Неизвестни са влезли в посолството на България и на територията на резиденцията на посланика на Украйна. Няма съществени щети, каза за БТА говорителят на МВнР Весела Чернева. Изясняват се обстоятелствата около нахлуването в мисията, която беше опразнена още през май и се охранява от местни хора.

По-късно венецуелският президент Уго Чавес, който поддържа Кадафи обяви, че посолството на страната в либийската столица е "нападнато и тотално разграбено". Той поиска посланикът и служителите да бъдат защитени, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Престъпници по улиците пък крадяли коли на обикновени граждани въпреки непрекъснатите бойни действия, разказват очевидци. Според местни жители кражбите и грабежите са дело на членове на въоръжени банди, проникнали в града.

Както вече бе съобщено, бизнесмени от Бенгази предложиха 2 млн. либийски динара или 1.67 млн. долара за главата на Муамар Кадафи. Преходният национален съвет (ПНС) на опозицията пък обяви, че всеки от вътрешния му кръг, който го убие или залови, ще получи амнистия или прошка за всяко свое престъпление.

Междувременно високопоставени представители на основните страни от Контактната група за Либия се събраха в Доха, Катар, за да обсъдят отпускането на спешна помощ за ПНС.