Тези 517 000 евро, които дадох като откуп, разбиха бизнеса ни. Когато се случи това, във фирмата ни работеха 700 човека. В момента работят 0 човека и 700 семейства останаха на улицата. Подали сме в съда иск за обявяване на фирмата "Киров" АД в несъстоятелност. Чакаме съдът да се произнесе. Но от 1 година фирмата не функционира... Останаха ни няколко магазина, направихме и нова фирма, но няма да е същото, разкри Иван Киров в интервю пред Дир.бг.

Радвам се, че Адриан Златков е жив и здрав, баща ми също, добавя бизнесменът, който живее със семейството си във Виена.


- Отвлеченият на 30 август Адриан Златков беше пуснат от похитителите си след даването на откуп. Вие разговаряли ли сте с баща му Тони Златков през това време, господин Киров? В началото семейството казваше, че нищо не знае за сина си, а сега разбираме, че още от втория ден след изчезването му, са започнали преговорите за откупа...

- Нормално е, и мен в началото като ме питаха какво става, казвах: А, нищо, баща ми е на почивка...? Не знаех какво да мисля и какво да правя.

Тони Златков ми се обади в началото по телефона, но повече нищо не знам какво е станало точно. Искаше информация, за да знае какво да прави. Казах му да иска доказателства, че синът му е жив. Но той ми отговори, че отказват. Повече не сме разговаряли.

Примерно, аз вечерта преди да дам парите, поисках да попитат баща ми какво сме яли при последното ни посещение в заведение. Нещо, което само той можеше да знае... Казах им, че няма да им дам никакви пари, докато не чуя отговора на този въпрос. Те изпълниха, защото иначе нямаше да получат нищо.

- Според вас похитителите на Адриан Златков част от "Наглите" ли са? В общественото пространство битува тезата, че извършителите тогава може да са в затвора, но "мозъкът" е останал отвън?

- Българинът много обича конспиративните теории. Не знам, нямам представа, може и да са някакви други...

- Наистина ли тогава, преди баща ви, са опитали да отвлекат вас?

- На светофара преди офиса на фирмата някой леко удари колата ми отзад. Но моите познати, които имат охранителни фирми, ми бяха дали съвет никога, като някой ме удари отзад, да не слизам. Защото може да е капан. И реално погледнато, това беше капан. Като отвлякоха на другия ден баща ми, си дадох сметка, че първият, набелязан за отвличане, съм бил аз.

Тези, които отвличат, те вземат или от пред къщи, но ние тогава имахме въоръжена охрана, което си е сериозна пречка, или те пресрещат някъде по пътя, където си лесен за проследяване. И те вземат от място, където е гарантирано, че ще минеш, в случая на светофара преди офиса. Обикновено отвличат децата, защото те са по-мили и по-ценни за родителите, а и родителят винаги може да събере повече пари.

- Адриан Златков не е измъчван, според думите на баща му. Баща ви бил ли е подложен на издевателства?

- Бяха го били. Вързали го с някакви белезници и казали, че ще му ги свалят. Той на третия ден помолил да му ги свалят и явно е попаднал на някой, който не се е израдвал много на тази идея, влязъл вътре и го наритал. Баща ми затова като се върна беше подпухнал и имаше синини под очите.

Това отвличане ни се случи, защото ние си мислехме, че понеже не сме имали през годините връзка с никаква престъпност, сме застраховани от подобно нещо. Мислехме, че такива неща се случват само на престъпници! Така му се струва на всеки нормален човек, като гледа по телевизията за такива неща. А тези хора, точно обратното, не си избират да отвличат престъпници, а възможно най-лесната плячка - заможни бизнесмени, които не се пазят и са лесни за отвличане. Защото, ако посегнат на престъпника от техните среди, той после ще ги намери.

Като автокрадците - те си избират лесна кола за крадене, а не такава с три аларми и две застраховки.

Ние си мислехме, че живеем в една нормална европейска държава, в която такива неща не се случват.

- За 12-те дни, в които е бил отвлечен, Адриан е отслабнал с 6-7 килограма, баща му с 8, все още е дезориентиран и уплашен... Как се отрази отвличането на баща ви? Какви са последиците?

- Състари се, скапа се. Разбиха едно семейство и един бизнес! Тези 517 000 евро, които дадох като откуп, разбиха бизнеса ни. Това се случи по време на кризата, което още повече повлия! Като изсмучеш оборота от една търговска фирма, която има нужда най-много от него в такава сложна ситуация, става много трудно...

Липсата на самите 500 хил. евро ни се отразиха лошо, тъй като едни такива пари се завъртат четири-пет пъти годишно и са еквивалентни на 4-5 млн. евро. Купуваш стока, продаваш я, започваш отначало - купуваш стока пак, пак я продаваш и така. 500 000 евро, издърпани от оборота се равняват на 4-5 млн. загуба реално.

Ако баща ми го е нямало 17 дни, което си е почти месец, само оборотът като падне на нула, си е 5 млн. загубен оборот. Само през това време.

Но много по-лошо ни повлияха писанията по вестниците. Имиджът ни се срина, никой не искаше да купува от нас! Когато се случи това, във фирмата ни работеха 700 човека. В момента работят 0 човека и 700 семейства останаха на улицата. Подали сме в съда иск за обявяване на фирмата "Киров" АД в несъстоятелност. Чакаме съдът да се произнесе.
Но от 1 година фирмата не функционира... Останаха ни няколко магазина, направихме и нова фирма, но няма да е същото.

- Държавата не реагира ли по някакъв начин след драмата с баща ви?

- Тези 517 000 евро откуп, които аз дадох, са описани от държавна институция. 190 и няколко страници има опис на серийните номера на всяка банкнота, която съм дал на престъпниците! Аз си представях, че като в една нормална държава, ще дойдат и ще кажат най-малкото: Тези 517 000 ще ти ги опростим от данъците!? Или: Една година фирмата няма да плаща данъци! Когато отвлекли шефа на "Хайнекен" преди 20 години се е случило именно това... В нормалните държави се случват такива неща.

- Баща ви преживя много с отвличането. Вие изнесохте почти веднага семейството си във Виена. Той не се ли опитал да ви спре, не беше ли против да остане сам?

- Даже не съм го питал дали е против или не. Аз съм си съвсем самостоятелна единица, живея заради жена ми и децата и честно казано от тази гледна точка съм егоистично настроен. Хванах си багажа и си тръгнах! Естествено, че му е криво, че ме няма, но аз не съм създаден да живея в тази държава, всичко ме дразни. Сутрин, докато пътувам от къщи до офиса, съм се ядосал хиляда пъти! Искам и бордюрът да е в ред, и улицата да е чиста, и да не карат така, и да има зелена вълна, искам всичко да е супер!
Така, че баща ми нямаше какво да ми каже...

- Във Виена сте си купили къща за 550 000 евро. Тогава доста се коментира този въпрос, защото съпругата ви Йоана Кирова, която тогава беше депутат, я декларира....

- Да, като депутат тя беше задължена да я декларира. Първо, 500 хил. евро не е кой знае колко голяма сума. В София апартаментите са по 100-200 хил. евро... Но никой никъде не написа, че съм взел 400 000 евро ипотечен кредит за тия 550 000 евро къща. Ние нямахме 1 млн. лв. да си купим къща във Виена! Преди да замина имах охрана през цялото време. И си направих елементарната сметка, че вместо да плащам за охрана, мога да плащам вноските по кредита си за къщата във Виена!

- В какъв квартал се намира къщата ви?

- В много хубав, нормален квартал. Има един, който е по-скъп, но не е в него. Най-големият квартал на Виена, все едно Люлин?.. Къща за 500 000 евро, къде може да бъде? Те апартаментите там вървят по половин милион евро! Но аз не искам да живея в апартамент - искам повече пространство, камина, двор, работилница в двора...

- Лесно ли взехте кредита?

- Много по-лесно, отколкото в България! Звъннах на една финансова агентка и й казах: Трябва ми кредит за една къща, която съм си харесал!? Тя ми каза да й пратя такива и такива документи. Изпратих й ги по имейла. След два дни ми се обади: Ние сме на оглед в къщата!? След още 3 дни ми се обади и каза: Имаш 400 000 евро кредит! Като се срещнахме, аз й занесох оригиналите на документите, но тя каза, че не са й нужни.

- Вие сте известен любител на екстремните спортове. Напоследък с какво се занимавате най-често?

- Баща ми е майстор на спорта по автомобилизъм. От него съм наследил афинитет към автомобилните спортове. Всичко, което има двигател, е моето хоби - лодки, коли... Имам различни играчки- и за асфалт, и за рали - имам бъгите, които карам по черни пътища, имам и джип за офроуд, с който ходя и на състезания, имам и една кола като болид от Формула 1, която карам по асфалт. В Гърция има писта, там ходя. АТВ-та също карам, това днес е много популярно.

Колкото е по-екстремно едно хоби, толкова ми е по-любимо. Карам ски, но екстремно, не като турист, първият съм на пистата. Ходим на ски във Франция, Швейцария и Австрия. Ходя да се гмуркам, с бутилка, което също се води за екстремно хоби... Човек трябва да има и хобита, нали?..

Иван Киров е син на бизнесмена Киро Киров, който беше отвлечен от Наглите? Той е човекът, който преговаря с похитителите чрез sms-и и им предаде по техни указания сумата от 517 000 евро откуп. За 15 дни Иван Киров набавил парите за откупа, като ги взел от оборота на фирмата им "Киров" АД. Малко след освобождаването на баща му, Иван Киров се пресели със семейството си във Виена.