Еврогрупата ще има възможност да се проучи гръцките предложения, предаде  Франс прес, като се позовава на гръцки правителствен източник, съобщи БТА.

След края на телеконферентнаta среща, председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум написа в Туитър: "Друга телеконферентна среща ще има утре сутринта, след като беше обявено изпращането на ново писмо от гръцкото правителство", предаде Ройтерс.

Гърция е поискала от МВФ отлагане на плащането до ноември

Гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис заяви по обществената телевизия ЕРТ, че Атина е поискала от Международния валутен фонд отлагане на изплащането на заема.

Крайният срок за поредната вноска от близо 1,5 милиарда евро към МВФ беше до 22.00 ч по Гринуич (01:00 ч. българско време).

"Ние депозирахме в МВФ молба той да поеме инициативата за отлагане на плащането до ноември", заяви Драгасакис.

Отлагането би позволило на Гърция да избегне дефолт спрямо вашингтонската институция и да влоши вече критичното си финансово положение.

Според Малта, Гърция била предложила да отмени референдума

Гърция е предложила да отмени референдума, насрочен за неделя по предложенията на кредиторите, ако преговорите с ЕС бъдат подновени, предаде Франс прес, като цитира премиера на Малта Джоузеф Мускат.

В изявление на премиера пред парламента на Малта, цитирано от малтийския вестник "Таймс ъв Малта", Мускат е добавил, че не знае дали предложението на Гърция било опит за пробив или маневра за забавяне на нещата от страна на гръцкото правителство.

Новото писмо на Ципрас

Финландският финансов министър Александър Стуб, цитиран от ДПА и Ройтерс, каза след края на заседанието на Еврогрупата, че писмото, адресирано от гръцкия премиер Алексис Ципрас до Еврогрупата, съдържало три искания.

Първото било за удължаване на спасителната програма, което не било възможно.

Второто било за "подсрижка" на гръцкия дълг, което също не било възможно.

Третото било за кредит от Европейския стабилизационен механизъм, което можело да се разглежда отделно от спешните процедури, които сега се използвали спрямо Гърция.